Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Optimiranje procesa filtracije u tehnologiji bijelih vina (CROSBI ID 465038)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa

Nemet, Zvonimir ; Zrinščak, Stanko ; Clauss, Ekkehard Optimiranje procesa filtracije u tehnologiji bijelih vina // Zbornik radova drugog međunarodnog simpozija vinogradarstva i vinarstva / Konja, Gordana ; Mirošević, Nikola (ur.). Prehrambeno-biotehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 1996. str. 64-70-x

Podaci o odgovornosti

Nemet, Zvonimir ; Zrinščak, Stanko ; Clauss, Ekkehard

hrvatski

Optimiranje procesa filtracije u tehnologiji bijelih vina

Bistroća, kao jedan od najvažnijih senzornih parametara kakvoće bijelih vina predstavlja izazov modernim vinifikacijskim procesima. Potrošači ovu organoleptičku osobinu registriraju odmah u kontaktu s bijelim vinima pri čemu činjenica da isti preferiraju isključivo bistra vina daje dovoljan razlog da se prirodni procesi bistrenja pospiješe cijelim nizom tehnoloških zahvata. Kompleksnost tehnoloških procesa uvjetuje potrebu da se iz vina uklone ne samo vidljive čestice mutnoće već da se uklone i čestice koje se ne vide golim okom, a mogu izazvati naknadnu pojavu zamućenja i taloga. Težište ovog znanstvenog rada je bilo na usporedbi dva komercijalna filtracijska postupka i to klasične naplavne ili "dead end" te membranske ili "cross-flow" filtracije kao i na optimiziranju "cross-flow" filtracije. Zahvaljujući naglom razvitku "cross-flow" filtracijskih uređaja obzirom na vrstu i permeabilnost membrana, ovi postupci ne rezultiraju degradacijom boje i bouqueta vina što je demonstrirano instrumentalnom analizom lako hlapljivih tvari arome kombiniranjem Headspace tehnike i plinske kromatografije. Budući da vinifikacija kao komercijalna tehnologija mora imati trend smanjenja troškova proizvodnje, prikupljani su različiti ekonomski pokazatelji oba tipa filtracije koje su provedene na istom uzorku u isto vrijeme. Smisao ove ekonomske kalkulacije bio je u uočavanju ekonomskih razlika oba filtracijska procesa kao npr. razlika investicionih troškova, troškova za utrošak energije, amortizacionih troškova te ukupnih troškova.

nije evidentirano

nije evidentirano

nije evidentirano

nije evidentirano

nije evidentirano

nije evidentirano

nije evidentirano

Podaci o prilogu

64-70-x.

1996.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Zbornik radova drugog međunarodnog simpozija vinogradarstva i vinarstva

Konja, Gordana ; Mirošević, Nikola

Prehrambeno-biotehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu

Podaci o skupu

2. međunarodni simpozij vinogradarstva i vinarstva

predavanje

09.05.1996-10.05.1996

Zagreb, Hrvatska

Povezanost rada

nije evidentirano