Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Utjecaj dodatka šećera i praha kore jabuka na udio polifenola i antioksidacijsku aktivnost kaša od jabuka (CROSBI ID 393953)

Ocjenski rad | doktorska disertacija

Lončarić, Ante Utjecaj dodatka šećera i praha kore jabuka na udio polifenola i antioksidacijsku aktivnost kaša od jabuka / Piližota, Vlasta (mentor); Osijek, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, . 2014

Podaci o odgovornosti

Lončarić, Ante

Piližota, Vlasta

hrvatski

Utjecaj dodatka šećera i praha kore jabuka na udio polifenola i antioksidacijsku aktivnost kaša od jabuka

Cilj rada je bio ispitati utjecaj šećera (glukoze, fruktoze, saharoze i trehaloze) na očuvanje polifenolnih spojeva i antioksidativnu aktivnost kaša od jabuka pripremljenih zamrzavanjem i dehidratacijom (liofilizacijom). Istraživanje je obuhvatilo ispitivanje dviju sorti jabuka ( Granny Smith i Gold Rush) kroz dvije proizvodne sezone, a također je obuhvatilo i mogućnost iskorištavanja nusprodukta industrije voća, koru jabuke, koja se često tretira kao otpad pri preradi, a kojom bi se (kao dodatak) obogaćivala kaša od jabuka. Rezultati su pokazali da dodatak šećera i praha kore jabuka znakovito utječe na očuvanje odnosno povećanje polifenolnih spojeva i antioksidacijske aktivnosti procesiranih kaša jabuka u odnosu na kaše jabuka bez dodataka. Od ispitivanih šećera trehaloza je najviše utjecala na očuvanje promatranih parametara dok je glukoza imala najmanji utjecaj. Nakon skladištenja uzorci s dodatkom šećera i praha kore jabuka su i dalje imali veći sadržaj polifenola i antioksidacijsku aktivnosti u usporedbi s kontrolnim uzorcima.

kaša od jabuka ; polifenolni spojevi ; antioksidacijska aktivnost ; šećeri ; liofilizacija i zamrzavanje

nije evidentirano

engleski

Effect of sugars and apple peel powder on polyphenols and antioxidant activity in apple puree

nije evidentirano

apple puree ; polyphenol compounds ; antioxidant activity ; sugars ; freezdrying and freezing

nije evidentirano

Podaci o izdanju

132

24.11.2014.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Osijek

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija