Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Zaštita zdravlja potrošača sustavnim praćenjem opasnosti u hrani i analizom rizika pomoću informacijske tehnologije (CROSBI ID 621448)

Prilog sa skupa u zborniku | stručni rad | međunarodna recenzija

Zavadlav, Sandra ; Blažić, Marijana ; Matijević, Bojan ; Horvatić, Tomislava ; Saletović Jasminko Zaštita zdravlja potrošača sustavnim praćenjem opasnosti u hrani i analizom rizika pomoću informacijske tehnologije // Zbornik radova (Zaštita na radu i zaštita zdravlja) / Snježana Kirin (ur.). 2014. str. 924-930

Podaci o odgovornosti

Zavadlav, Sandra ; Blažić, Marijana ; Matijević, Bojan ; Horvatić, Tomislava ; Saletović Jasminko

hrvatski

Zaštita zdravlja potrošača sustavnim praćenjem opasnosti u hrani i analizom rizika pomoću informacijske tehnologije

Osiguranje zdravstvene ispravnosti hrane u Europskoj uniji ima golem značaj i jedan je od ključnih faktora preventivnog očuvanja zdravlja potrošača. Globalizacija tržišta olakšava manipulaciju prehrambenih sirovina i proizvoda ali je otežala posao stručnjacima. Zaštita potrošača kroz domenu sigurnosti hrane spada pod nadležnost nacionalnih vlada. U Hrvatskoj kontrolu hrane nadziru državne institucije koristeći usluge državnih, županijskim i manjeg broja privatnih akreditiranih ispitnih laboratorija. Istraživanja potvrđuju da su značajno produktivniji laboratoriji koji koriste laboratorijski informacijsko- organizacijskim sustav –LIMS (Laboratory information management system) za upravljanje laboratorijskim procesima. Sustav formira bazu podataka iz koje se statističkim metodama u kratkom vremenu generiraju opasnosti i analiziraju rizici. U radu je prikazan ustroj i analizirane su temeljne funkcionalnosti programske podrške te benefiti upotrebom aplikacije u području osiguranja zdravstvene ispravnosti hrane. Mogučnošću sustavnog povezivanja subjekata i pravnih osoba, te pravodobnim informiranjem i uzbunjivanjem sprečava se pojava incidenata uzrokovanih hranom. Predviđamo potrebu za implementacijom ovakvih aplikacija i u industrijskim laboratorijima radi unapređenja kvalitete cjelokupnog sustava te kvalitetnije i brže komunikacije između laboratorija i ostalih odjela.

sigurnost; hrana; opasnost; laboratorij; sustav

nije evidentirano

engleski

Protection health of consumers using systematic monitoring of food hazards and risk analysis by information technology

nije evidentirano

safety; food; hazard; laboratory; system

nije evidentirano

Podaci o prilogu

924-930.

2014.

nije evidentirano

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Zbornik radova 5. međunarodnog stručno-znanstvenog skupa Zaštita na radu i zaštita zdravlja

Snježana Kirin

Karlovac: Veleučilište u Karlovcu

1848-5731

Podaci o skupu

Zbornik radova 5. međunarodnog stručno-znanstvenog skupa Zaštita na radu i zaštita zdravlja

predavanje

17.09.2014-20.09.2014

Zadar, Hrvatska

Povezanost rada

Biotehnologija