Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Utjecaj uzgoja tune (Thunnus thynnus) na ekološke pokazatelje vodene sredine (CROSBI ID 394242)

Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad

Škrinjarić, Jelena Utjecaj uzgoja tune (Thunnus thynnus) na ekološke pokazatelje vodene sredine / Tomljanović, Tea (mentor); Matulić, Daniel (neposredni voditelj). Zagreb, Agronomski fakultet, . 2013

Podaci o odgovornosti

Škrinjarić, Jelena

Tomljanović, Tea

Matulić, Daniel

hrvatski

Utjecaj uzgoja tune (Thunnus thynnus) na ekološke pokazatelje vodene sredine

U posljednjim desetljećima se proizvodnja tune brzo širi te je takav snažan razvitak industrije kaveznog uzgoja doveo marikulturu do sukoba s javnošću, postavljajući čitav niz otvorenih pitanja o njenoj ekološkoj održivosti, ekonomskoj učinkovitosti i društvenoj opravdanosti. Intenzifikacijom kaveznog uzgoja moguće je očekivati velike promjene u sedimentu, biofizikalnim svojstvima vodenog sustava, kemizmu vode te promjene u sastavu i strukturi okolnih životnih zajednica. Problemi nastaju zbog nepojedene hrane i metabolita ili tijekom izlova i pripreme za tržište. Ispravan odabir lokacije za uzgoj i primijenjene zootehničke i upravljačke mjere te korektno vođenje na uzgajalištu tuna presudan su čimbenik za smanjenje negativnih posljedica na okoliš. Za smanjenje unosa organske tvari u vodeni ekosustav potrebna je fleksibilna, optimalna i potpuno kontrolirana hranidba primjerena potrebama uzgajanih organizama. Pomoću dostupnih podataka koji se odnose na okolišne aspekte marikulture, posebno u Sredozemlju, kao i unaprjeđenje sastava i tehnologije proizvodnje hrane daje se detaljna kvantifikacija nutrijenata koji kaveznim uzgojem ribe dospijevaju u morski okoliš. Posebno se analiziraju potencijalni rizici za morski okoliš. Zootehničke mjere, izbor sirovina u hrani, povećanje sadržaja masti kao glavnog energenta a smanjenje bjelančevina, rezultirali su znatnim unaprjeđenjem ekoloških i ekonomskih performansi kaveznog uzgoja. Intenzitet i prostorna skala negativnog utjecaja na okoliš ovise i o geomorfološkim obilježjima lokacije te u najvećoj mjeri o njegovim biofizikalnim obilježjima koja određuju njegov prihvatni kapacitet.

marikultura; kavezni uzgoj; utjecaj na okoliš; ekološke promjene; nosivi kapacitet

nije evidentirano

engleski

Impact of tuna (Thunnus thynnus) fish farming on ecological indicators of water environment

nije evidentirano

aquaculture; cage farming; environmental impact; environmental changes; the carrying capacity

nije evidentirano

Podaci o izdanju

29

04.06.2013.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Agronomski fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)