Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Morfološka svojstva češnjaka Zadarske županije (CROSBI ID 622138)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | međunarodna recenzija

Fabek, Sanja ; Toth, Nina ; Radman, Sanja ; Benko, Božidar ; Berljak, Jasna ; Kereša, Snježana Morfološka svojstva češnjaka Zadarske županije // Zbornik sažetaka 50. hrvatskog i 10. međunarodnog simpozija agronoma / Pospišil, Milan (ur.). Zagreb: Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2015. str. 119-120

Podaci o odgovornosti

Fabek, Sanja ; Toth, Nina ; Radman, Sanja ; Benko, Božidar ; Berljak, Jasna ; Kereša, Snježana

hrvatski

Morfološka svojstva češnjaka Zadarske županije

Na hrvatskom tržištu postoji velika potražnja za domaćim češnjakom, a sadašnja proizvodnja nije dostatna zbog nedostatka kvalitetnog sadnog materijala i neodgovarajućeg skladištenja. U cilju očuvanja domaće autohtone sorte češnjaka od nestajanja i unaprjeđenja proizvodnje, pokrenut je projekt revitalizacije proizvodnje češnjaka u Zadarskoj županiji poznatoj po povoljnim ekološkim uvjetima za njegov uzgoj. Sadni materijal je prikupljen s 4 lokacije iz okolice Benkovca: Bruška (E1), Lisičić (E2), Rodaljice (E3) i Gornji Karin (E4). Poljski pokus postavljen je u jesen 2012. godine u Zadarskoj županiji (Buković) i Zagrebu (Maksimir). Tijekom vegetacije jednom mjesečno su utvrđivani broj listova i visina biljke, dok su pri berbi analizirana morfološka svojstva lukovice (masa, visina, promjer i broj češnjeva). Ekotip E4 je na obje lokacije razvio najviše biljke s najvećim brojem listova. Najveću masu lukovice ostvario je ekotip E2 (25, 2 g) na lokaciji Buković, odnosno, ekotip E4 na lokaciji Maksimir (44 g). Na lokaciji Buković lukovice češnjaka razvile su manji broj češnjeva (2, 9 do 4, 8) u odnosu na lokaciju Maksimir (5, 2 do 7, 6). Na obje lokacije najvećim brojem češnjeva u lukovici isticali su se ekotipovi E1 i E2. Testirani ekotipovi prema morfološkim svojstvima uz potrošnju u svježem stanju imaju potencijal različite primjene u prerađivačkoj i farmaceutskoj industriji.

Allium sativum L.; masa i promjer lukovice; prinos; broj češnjeva

nije evidentirano

engleski

Morphologic traits of garlic from Zadar County

nije evidentirano

Allium sativum L.; bulb mass and diameter; yield; number of cloves

nije evidentirano

Podaci o prilogu

119-120.

2015.

nije evidentirano

objavljeno

978-953-7878-29-0

Podaci o matičnoj publikaciji

Zbornik sažetaka 50. hrvatskog i 10. međunarodnog simpozija agronoma

Pospišil, Milan

Zagreb: Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu

Podaci o skupu

50.hrvatski i 10. međunarodni simpozij agronoma

predavanje

16.02.2015-20.02.2015

Opatija, Hrvatska

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)