Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

The effect of different share of processed animal protein in feed on broiler meat characteristics (CROSBI ID 622147)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | međunarodna recenzija

Kos, Ivica ; Janječić, Zlatko ; Bedeković, Dalibor ; Širić, Ivan ; Strmečki, Kristina The effect of different share of processed animal protein in feed on broiler meat characteristics // Book of Abstracts 50th Croatian and 10th International Symposium on Agriculture / Pospišil, Milan (ur.). Zagreb, 2015. str. 223-224

Podaci o odgovornosti

Kos, Ivica ; Janječić, Zlatko ; Bedeković, Dalibor ; Širić, Ivan ; Strmečki, Kristina

engleski

The effect of different share of processed animal protein in feed on broiler meat characteristics

Životinjski nusproizvodi nastali tijekom klaoničke obrade ne koriste se za ljudsku konzumaciju, ali se mogu iskoristiti za proizvodnju hrane za životinje, organskih gnojiva i poboljšivača tla te u razne tehničke svrhe. Jedan od takvih proizvoda su i prerađeni animalni proteini (PAP) koji se dobivaju standardno sterilizacijom pod tlakom, a porijeklom su od nusproizvoda životinja koje su prikladne za prehranu ljudi. PAP imaju veću proteinsku vrijednost od krmiva biljnog porijekla i jeftiniji su pa su isplativa alternativa. Međutim, trenutno je na snazi zabrana upotrebe PAP-a porijeklom od sisavaca radi sprječavanja prijenosa transmisivnih spongiformnih encefalopatija. Također, sve su prisutnije inicijative za djelomično ukidanje zabrane i omogućavanje hranidbe peradi i svinja s PAP-om svinja i peradi, ali uz sprečavanje hranidbe proteinom iste vrste. Stoga je cilj ovog rada bio istražiti utjecaj dodatka PAP-a od svinja u hrani na pH vrijednosti, boju i pokazatelje vezanja vode u mesu brojlera. U tu svrhu pilići su hranjeni komercijalnim smjesama bez dodatka i uz dodatak 5 i 10 % PAP-a. Istraživanjem je utvrđeno značajno manja pH vrijednost mjerena 1 sat nakon klanja te značajno veća svjetlina mesa (L*) mjerena 24 sata nakon klanja te gubitak mase tijekom kuhanja kod skupine brojlera hranjenih s 10 % PAP-a. Nisu utvrđene značajne razlike u gubitku mesnog soka cijeđenjem između skupina, ali je uočljiv trend porasta s povećanjem udjela PAP-a u hrani. Temeljem dobivenih rezultata možemo zaključiti da je u hranu brojlera opravdan dodatak PAP-a do 5%.

processed animal protein; broilers; meat quality

nije evidentirano

nije evidentirano

nije evidentirano

nije evidentirano

nije evidentirano

nije evidentirano

Podaci o prilogu

223-224.

2015.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Book of Abstracts 50th Croatian and 10th International Symposium on Agriculture

Pospišil, Milan

Zagreb:

978-953-7878-29-0

Podaci o skupu

50th Croatian and 10th International Symposium on Agriculture

poster

01.01.2015-01.01.2015

Opatija, Hrvatska

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)

Poveznice