The effect of different share of processed animal protein in feed on broiler meat characteristics (CROSBI ID 622147)
Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | međunarodna recenzija
Podaci o odgovornosti
Kos, Ivica ; Janječić, Zlatko ; Bedeković, Dalibor ; Širić, Ivan ; Strmečki, Kristina
engleski
The effect of different share of processed animal protein in feed on broiler meat characteristics
Životinjski nusproizvodi nastali tijekom klaoničke obrade ne koriste se za ljudsku konzumaciju, ali se mogu iskoristiti za proizvodnju hrane za životinje, organskih gnojiva i poboljšivača tla te u razne tehničke svrhe. Jedan od takvih proizvoda su i prerađeni animalni proteini (PAP) koji se dobivaju standardno sterilizacijom pod tlakom, a porijeklom su od nusproizvoda životinja koje su prikladne za prehranu ljudi. PAP imaju veću proteinsku vrijednost od krmiva biljnog porijekla i jeftiniji su pa su isplativa alternativa. Međutim, trenutno je na snazi zabrana upotrebe PAP-a porijeklom od sisavaca radi sprječavanja prijenosa transmisivnih spongiformnih encefalopatija. Također, sve su prisutnije inicijative za djelomično ukidanje zabrane i omogućavanje hranidbe peradi i svinja s PAP-om svinja i peradi, ali uz sprečavanje hranidbe proteinom iste vrste. Stoga je cilj ovog rada bio istražiti utjecaj dodatka PAP-a od svinja u hrani na pH vrijednosti, boju i pokazatelje vezanja vode u mesu brojlera. U tu svrhu pilići su hranjeni komercijalnim smjesama bez dodatka i uz dodatak 5 i 10 % PAP-a. Istraživanjem je utvrđeno značajno manja pH vrijednost mjerena 1 sat nakon klanja te značajno veća svjetlina mesa (L*) mjerena 24 sata nakon klanja te gubitak mase tijekom kuhanja kod skupine brojlera hranjenih s 10 % PAP-a. Nisu utvrđene značajne razlike u gubitku mesnog soka cijeđenjem između skupina, ali je uočljiv trend porasta s povećanjem udjela PAP-a u hrani. Temeljem dobivenih rezultata možemo zaključiti da je u hranu brojlera opravdan dodatak PAP-a do 5%.
processed animal protein; broilers; meat quality
nije evidentirano
nije evidentirano
nije evidentirano
nije evidentirano
nije evidentirano
nije evidentirano
Podaci o prilogu
223-224.
2015.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
Book of Abstracts 50th Croatian and 10th International Symposium on Agriculture
Pospišil, Milan
Zagreb:
978-953-7878-29-0
Podaci o skupu
50th Croatian and 10th International Symposium on Agriculture
poster
01.01.2015-01.01.2015
Opatija, Hrvatska