Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Utjecaj hranidbe krmača na preživljavanje prasadi do odbića (CROSBI ID 622405)

Prilog sa skupa u zborniku | stručni rad | međunarodna recenzija

Margeta, Vladimir ; Budimir, Kristina ; Čuljak, Vice ; Galović, Dalida ; Grčević, Manuela ; Radišić, Žarko Utjecaj hranidbe krmača na preživljavanje prasadi do odbića // Zbornik radova 50. hrvatskog i 10. međunarodnog simpozija agronoma / Pospišil, Milan (ur.). Zagreb: Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2015. str. 451-455

Podaci o odgovornosti

Margeta, Vladimir ; Budimir, Kristina ; Čuljak, Vice ; Galović, Dalida ; Grčević, Manuela ; Radišić, Žarko

hrvatski

Utjecaj hranidbe krmača na preživljavanje prasadi do odbića

Napredak u svinjogojskoj proizvodnji doveo je do proizvodnje većeg broja prasadi po krmači godišnje, smanjivanja dobi kod klanja te povećavanja stope iskorištavanja hrane. No to je dovelo i do negativnih posljedica kao što su velike razlike u porođajnoj težini prasadi što je rezultirao većim ekonomskim gubicima proizvođača. Preživljavanje prasadi najmanje je u razdoblju od prasenja do odbića. Veliki gubici koji se javljaju tijekom navedenog razdoblja predstavljaju veliki problem u svinjogojskoj proizvodnji. Prasad ima visoke potrebe za energijom zbog nemogućnosti reguliranja temperature te velike proizvodnje topline u mišićnom tkivu. Kako bi preživjela ona potrebnu energiju mogu dobiti iz tri različita izvora: kolostruma, krmačinog mlijeka te glikogena. Količina dostupne energije iz glikogena u jetri i mišićima dostatna je za normalnu aktivnost tijekom 16 sati, dok oksidacijom masti i laktoze iz kolostruma dobivaju još dodatnih 18 sati normalne aktivnosti. Tijekom posljednjih 20 godina selekcija je bila usmjerena prema povećavanju legla i dobivanju većeg broja prasadi. Najveći utjecaj na preživljavanje prasadi ima hranidba krmača u zadnjoj trećini bređosti te u razdoblju laktacije. Hranidbom se može utjecati na povećavanje razina skladišnog glikogena, sastava i količine kolostruma te povećavanje količine proizvedenog mlijeka tijekom laktacije. Hranidbom krmača može se neposredno utjecati na preživljavanje prasadi putem dužine gestacije ili vremena prasenja.

hranidba krmača ; preživljavanje prasadi ; stopa mortaliteta

nije evidentirano

engleski

Effect of sow feeding on the survival of the piglets

nije evidentirano

sow feeding ; piglet survival ; rate of mortality

nije evidentirano

Podaci o prilogu

451-455.

2015.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Pospišil, Milan

Zagreb: Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu

978-953-7878-27-6

Podaci o skupu

50.hrvatski i 10. međunarodni simpozij agronoma

poster

16.02.2015-20.02.2015

Opatija, Hrvatska

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)