crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 75415

Knjiga

Autori: Sanader, Mirjana
Naslov: Arheološke studije i ogledi
( Archaeological essays )
Vrsta knjige: monografija
Formalni urednik/ci: Dumančić, Dragutin
Izdavač: Ceres
Grad: Zagreb
Godina: 2002
Stranica: 173
ISBN: 953-207-045-1
Ključne riječi: arheologija; Kerber; Dauni; Issa; Dionizije I Sirakuški; koroplastika; Brijuni; vilicus; konkubina; Apicije; principija; Tilurij; Burnum; Bigeste; kasnocarska grobnica; Vojnić; Frane Bulić
( archaeology. Kerberus; Daunai; Issa; Dionysius I of Syracuse; koroplastics; Brijuni; vilicus; concubina; Apicius; principia; Tilurium; Burnum; Bigeste; lateroman tomb; Vojnić; Frane Bulić )
Sažetak:
Izvorni su znanstveni radovi omeđeni dvjema tematskim blokovima. Prvi čine rasprave koje se bave problematikom grčke antičke baštine a drugi su oni koji obrađuju teme antičkog rimskog nasljeđa.Prve dvije rasprave govore o tipologiji Kerberovih prikaza kao i o jednom prikazu Kerbera na Daunskoj nadgrobnoj steli. Raspravlja se i o Issi prije dominacije Dionizija I Sirakuškoj kao i o starogrčkim koroplastikama s Brijuna. Potom se govori o viliku - nadgledniku na rimskim imanjima kao i o rimskom konkubinatu. Data je rasprava o Apicijevim receptima pa o graditeljskim paralelama između principije i foruma. slijedi rasprava o delmatskom limesu između Burnuma, Tilurija i Bigeste kao i o jednoj kasnocarskoj grobnici iz Vojnića. Na kraju su analize djelovanja austrijskih arheologa u Hrvatskoj i radova Frane Bulića na njemačkom jeziku.
Projekt / tema: 0130460, 130666
Izvorni jezik: HRV
Kategorija: Znanstvena
Znanstvena područja:
Arheologija  Verzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4