Čimbenici potrošnje ekološke hrane u Gradu Zagrebu – primjena proširene teorije planiranog ponašanja (CROSBI ID 394563)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Matić, Kata
Cerjak, Marija
Tomić, Marina
hrvatski
Čimbenici potrošnje ekološke hrane u Gradu Zagrebu – primjena proširene teorije planiranog ponašanja
Cilj istraživanja je koristeći proširenu teoriju planiranog ponašanja, kao teoretsku osnovu, istražiti utjecaj pojedinih varijabli na namjeru kupovine ekološkog kruha i pekarskih proizvoda/ekoloških žitarica i tjestenine, te ispitati povezanost namjere kupovine tih skupina proizvoda te stvarnog ponašanja (kupovina odabranih proizvoda). Anketno ispitivanje je provedeno na uzorku od 110 potrošača ekološke hrane u Gradu Zagrebu. Rezultati istraživanja su pokazali da je subjektivna norma najjači pojedinačni prediktor namjere kupovine ekološkog kruha i pekarskih proizvoda i objašnjava 16, 0% varijance namjere kupovine tih proizvoda dok je briga o zdravlju najjači pojedinačni prediktor namjere kupovine ekoloških žitarica i tjestenine te objašnjava 20, 2% varijance namjere kupovine tih proizvoda. Istraživanjem je utvrđena značajna povezanost namjere kupovine obje skupine proizvoda i stvarne kupovine, odnosno ispitanici koji imaju veću namjeru kupovinu ekološkog kruha i pekarskih proizvoda/ekoloških žitarica i tjestenine su upravo oni koji češće kupuju te proizvode (barem jednom mjesečno).
teorija planiranog ponašanja; ekološke žitarice i tjestenina/ekološki kruh i pekarski proizvodi; anketno ispitivanje
nije evidentirano
engleski
Determinants of organic food consumption - application of the theory of planned behaviour
nije evidentirano
the theory of planned behaviour; organic cereals and pasta/organic bread and bakery products; survey
nije evidentirano
Podaci o izdanju
30
22.09.2014.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Agronomski fakultet
Zagreb