Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Aditivi koji se koriste u industrijskoj proizvodnji fermentiranih kobasica (CROSBI ID 216925)

Prilog u časopisu | stručni rad

Kovačević, Dragan Aditivi koji se koriste u industrijskoj proizvodnji fermentiranih kobasica // Meso : prvi hrvatski časopis o mesu, 16 (2014), 3; 208-210

Podaci o odgovornosti

Kovačević, Dragan

hrvatski

Aditivi koji se koriste u industrijskoj proizvodnji fermentiranih kobasica

Aditivi nitrati i nitriti te askorbati nisu uobičajeni sastojak hrvatskih tradicionalnih fermentiranih kobasica (napr. kulena, domaćih kobasica i dr.), a koriste se u uglavnom u industrijskoj proizvodnji u svrhu konzerviranja (nitriti su jedini konzervans koji inhibira rast Clostridium botulinum) i poboljšanja senzorskih svojstava (stvaranje i stabilizacija svijetlo- crvene boje nadjeva, NOMb i NOMbCr). S obzirom da navedeni aditivi, posebice nitriti imaju štetno djelovanje na ljudsko zdravlje i spadaju u najrizičniju skupinu aditiva - njihova koncentracija u mesnim proizvodima je zakonski ograničena te je European Food Safety Authority (EFSA) dala preporuku za primjenu odgovarajuće tehnološke prakse kako bi se razina nitrata i nitrita koji se dodaju hrani smanjila na najmanju moguću razinu.

prehrambeni aditivi ; fermentirane kobasice ; industrijska proizvodnja

nije evidentirano

engleski

Additives for industrial production of fermented sausages

nije evidentirano

food additives ; fermented sausages ; industrial production

nije evidentirano

Podaci o izdanju

16 (3)

2014.

208-210

objavljeno

1332-0025

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija