Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Fizikalno-kemijska svojstva boja i tekstura trajnih kobasica (CROSBI ID 216927)

Prilog u časopisu | stručni rad

Kovačević, Dragan ; Mastanjević, Krešimir Fizikalno-kemijska svojstva boja i tekstura trajnih kobasica // Meso : prvi hrvatski časopis o mesu, 16 (2014), 6; 484-487

Podaci o odgovornosti

Kovačević, Dragan ; Mastanjević, Krešimir

hrvatski

Fizikalno-kemijska svojstva boja i tekstura trajnih kobasica

U ovom radu određivana su fizikalno-kemijska svojstva te boja i profil teksture trajnih (fermentiranih) kobasica s hrvatskog tržišta (Slavonskog kulena, kulenove seke, domaće slavonske kobasice, istarske kobasice, suđuka, konjske salame i choriza). Maseni udio vode u svim uzorcima trajnih kobasica bio je u skladu s propisanom vrijednosti, odnosno ispod 40%. Fizikalno-kemijska svojstva analiziranih trajnih kobasica pokazala su statistički značajne razlike u pH vrijednostima (P < 0, 05) i vrijednostima aktiviteta vode (aw) te masenim udjelima vode, ukupnih bjelančevina, masti, soli, pepela i kolagena. Također, utvrđene su statistički značajne razlike (P < 0, 05) između instrumentalnih parametara boje (L*, a* i b*) i profila teksture pojedinih uzoraka trajnih kobasica. Navedeni rezultati posljedica su razlika u sirovinama, recepturi i tehnologiji proizvodnje. Najviši maseni udio bjelačevina imali su uzorci kulenove seke (38, 59%), domaće slavonske kobasice (36, 57%) i Slavonskog kulena (35, 18%). Svi uzorci trajnih (fermentiranih) kobasica imali su veći maseni udio bjelančevina od propisanih 16%.

trajne (fermentirane) kobasice ; fizikalno-kemijska svojstva ; boja ; profil teksture

nije evidentirano

engleski

Physico-chemical colour and textural properties of dry sausages

nije evidentirano

dry fermented sausage ; physico-chemical properties ; texture profile ; colour

nije evidentirano

Podaci o izdanju

16 (6)

2014.

484-487

objavljeno

1332-0025

1848-8323

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija