Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Razlike u tehnologiji proizvodnje kulena u seoskim domaćinstvima i industriji (CROSBI ID 217091)

Prilog u časopisu | stručni rad

Kovačević, Dragan Razlike u tehnologiji proizvodnje kulena u seoskim domaćinstvima i industriji // Agroglas, 352 (2014), 34-35

Podaci o odgovornosti

Kovačević, Dragan

hrvatski

Razlike u tehnologiji proizvodnje kulena u seoskim domaćinstvima i industriji

Receptura u industrijskoj proizvodnji jamči veću sigurnost proizvoda primarno zbog upotrebe aditiva natrijevog nitrata (E251), natrijevog nitrita (E250) i natrijevog izoaskorbata (E316) te upotrebe komercijalnih bakterijskih starter kultura koje ubrzavaju i intenziviraju fermentaciju te doprinose ekonomičnosti procesa, međutim kulen proizveden u industriji u odnosu na kulen proizveden tradicionalnim postupkom, ima niži pH (veću kiselost), izraženiji miris na mliječnu kiselinu te tvrđu i gumenastiju teksturu. Navedene probleme moguće je riješiti primjenom autohtonih bakterijskih starter kultura koje su izolirane iz kulena i kompatibilne tehnološkoj mikroflori kulena u odnosu na startere uvezene iz inozemstva. Druga značajna razlika je provedba tehnoloških operacija fermentacije, sušenja, dimljenja i zrenja, pri čemu se u industriji koriste automatizirane komore za zrenje bez čije upotrebe nije moguće riješiti ključne tehnološke i marketinške probleme kulena kao što su ujednačenost proizvoda, standardna kvaliteta te proizvodnja tijekom cijele godine (ne samo sezonska) dovoljnih količina za kontinuiranu opskrbu tržišta.

kulen ; aditivi ; bakterijske starter kulture ; automatizirane komore za zrenje

nije evidentirano

engleski

Differences in production technology of kulen in rural households and industry

nije evidentirano

kulen ; additives ; bacterial starter culture ; automatic ripening chamber

nije evidentirano

Podaci o izdanju

352

2014.

34-35

objavljeno

1333-1728

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija