Razlike u tehnologiji proizvodnje kulena u seoskim domaćinstvima i industriji (CROSBI ID 217091)
Prilog u časopisu | stručni rad
Podaci o odgovornosti
Kovačević, Dragan
hrvatski
Razlike u tehnologiji proizvodnje kulena u seoskim domaćinstvima i industriji
Receptura u industrijskoj proizvodnji jamči veću sigurnost proizvoda primarno zbog upotrebe aditiva natrijevog nitrata (E251), natrijevog nitrita (E250) i natrijevog izoaskorbata (E316) te upotrebe komercijalnih bakterijskih starter kultura koje ubrzavaju i intenziviraju fermentaciju te doprinose ekonomičnosti procesa, međutim kulen proizveden u industriji u odnosu na kulen proizveden tradicionalnim postupkom, ima niži pH (veću kiselost), izraženiji miris na mliječnu kiselinu te tvrđu i gumenastiju teksturu. Navedene probleme moguće je riješiti primjenom autohtonih bakterijskih starter kultura koje su izolirane iz kulena i kompatibilne tehnološkoj mikroflori kulena u odnosu na startere uvezene iz inozemstva. Druga značajna razlika je provedba tehnoloških operacija fermentacije, sušenja, dimljenja i zrenja, pri čemu se u industriji koriste automatizirane komore za zrenje bez čije upotrebe nije moguće riješiti ključne tehnološke i marketinške probleme kulena kao što su ujednačenost proizvoda, standardna kvaliteta te proizvodnja tijekom cijele godine (ne samo sezonska) dovoljnih količina za kontinuiranu opskrbu tržišta.
kulen ; aditivi ; bakterijske starter kulture ; automatizirane komore za zrenje
nije evidentirano
engleski
Differences in production technology of kulen in rural households and industry
nije evidentirano
kulen ; additives ; bacterial starter culture ; automatic ripening chamber
nije evidentirano