Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Utjecaj dodatka šećera i autohtone starter kulture na kvalitetu i sigurnost Slavonskog kulena (CROSBI ID 623442)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa

Mastanjević, Krešimir ; Frece, Jadranka ; Kovačević, Dragan Utjecaj dodatka šećera i autohtone starter kulture na kvalitetu i sigurnost Slavonskog kulena // 24. hrvatski skup kemičara i kemijskih inženjera : knjiga sažetaka / Ukić, Šime ; Bolanča, Tomislav (ur.). Zagreb: Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije Sveučilišta u Zagrebu, 2015. str. 201-201

Podaci o odgovornosti

Mastanjević, Krešimir ; Frece, Jadranka ; Kovačević, Dragan

hrvatski

Utjecaj dodatka šećera i autohtone starter kulture na kvalitetu i sigurnost Slavonskog kulena

U radu je ispitan utjecaj dodatka, iz kulena izolirane i karakterizirane, autohtone bakterijske starter kulture (ASK) na proces fermentacije i kvalitetu Slavonskog kulena proizvedenog prema tradicionalnom tehnološkom postupku i recepturi. Autohtona bakterijska starter kultura bila je pripremljena kao liofilizirana smjesa (w/w = 1/1) krioprotektora obranog mlijeka u prahu i bakterijskih kultura sljedećeg sastava: Lactobacillus plantarum 1K, u koncentraciji od 1∙109 - 1∙1010 cfu/g, Staphylococcus carnosus 4K1, u koncentraciji od 1∙108 - 1∙109 cfu/g i Staphylococcus carnosus 12ST, u koncentraciji od 1∙108 - 1∙109 cfu/g. Pripremljeno je tri skupine uzoraka Slavonskog kulena: referentni uzorci bez dodatka ASK-a i šećera, uzorci s ASK-om i 0, 8% glukoze te uzorci s ASK-om i 0, 8% maltodekstrina. U različitim proizvodnim fazama provedene su fizikalno-kemijske, mikrobiološke i senzorske analize te kontinuirano mjerene pH vrijednosti. Rezultati provedenih analiza pokazali su da dodatak autohtone starter kulture te 0, 8% glukoze i maltodekstrina u odnosu na referentni uzorak Slavonskog kulena, skraćuju vrijeme fermentacije i zrenja, a već nakon 3 mjeseca zrenja postižu optimalna senzorska svojstva bez promjene mirisa, okusa, boje i teksture specifične za Slavonski kulen, odnosno referentni uzorak proizveden prema tradicionalnoj recepturi. Veća koncentracija bakterija mliječne kiseline (BMK) te postignute niže vrijednosti pH uzoraka s dodatkom ASK-a i glukoze (pH = 4, 42), odnosno ASK-a i maltodekstrina (pH = 4, 52) tijekom procesa fermentacije u odnosu na referentni uzorak (pH = 5, 3), povećava sigurnost i trajnost Slavonskog kulena.

Slavonski kulen; autohtona starter kultura; glukoza; maltodekstrin; kvaliteta i sigurnost

nije evidentirano

engleski

Influence of addition of sugars and authentic starter culture on the quality and safety of Slavonian kulen

nije evidentirano

Slavonian kulen; authentic starter culture; sugars; quality and safety

nije evidentirano

Podaci o prilogu

201-201.

2015.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

24. hrvatski skup kemičara i kemijskih inženjera : knjiga sažetaka

Ukić, Šime ; Bolanča, Tomislav

Zagreb: Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije Sveučilišta u Zagrebu

978-953-6894-54-3

Podaci o skupu

Hrvatski skup kemičara i kemijskih inženjera (24 ; 2015)

poster

21.04.2015-24.04.2015

Zagreb, Hrvatska

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija