Sirarstvo u teoriji i praksi (CROSBI ID 12840)
Autorska knjiga | priručnik
Podaci o odgovornosti
Barukčić, Irena ; Božanić, Rajka ; Kalit, Samir ; Lisak Jakopović, Katarina ; Magdić, Višnja ; Matijević, Bojan ; Perko, Bogdan ; Rogelj, Irena ; Stručić, Danijela
hrvatski
Sirarstvo u teoriji i praksi
„Sirarstvo u teoriji i praksi“, autora Irena Barukčić, Rajka Božanić, Samir Kalit, Katarina Lisak Jakopović, Višnja Magdić, Bojan Matijević, Bogdan Perko, Irena Rogelj, Danijela Stručić, sadrži 14 poglavlja u kojima je na sistematičan, pregledan i jasan način dan uvid u teoretsko i praktično umijeće proizvodnje sira što između ostalog uključuje podjelu sireva s obzirom na različite kriterije, tehnologiju proizvodnje pojedinih vrsta sireva, kontrolu kvalitete sira, dodatke u proizvodnji sira, higijenu i sanitaciju u sirarstvu te opremu u mini siranama. Također djelo daje podroban prikaz povijesnog razvoja sirarstva, opis pojedinih najznačajnijih sireva Hrvatske, Slovenije i ostalih zemalja Europske unije, značaj u ljudskoj prehrani te tržišnu vrijednost sira. Uzimajući u obzir izbor tema koje su obrađene i objedinjene u ovom djelu te činjenicu da slično koncipirano djelo ne postoji u Hrvatskoj može se ustvrditi da se radi o potpuno izvornom djelu autora. Nadalje, djelo svojim sadržajem, opsegom, strukturom i pristupom odgovara nastavnom programu modula Postrojenja i procesi prerade mlijeka na preddiplomskom studiju Veleučilišta u Karlovcu te modulu Prerada mlijeka na OPG-u na prediplomskom studiju Animalne znanosti Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Tekst djela napisan je vrlo razumljivo, popraćen je brojnim fotografijama i tablicama te je stoga od velike pomoći studentima svih razina studija za savladavanje gradiva iz područja sirarstva kao i za pisanje seminarskih, diplomskih i doktorskih radova. Iako je knjiga po svom karakteru i namjeni prvenstveno pogodna za studente, također će biti korištena među malim sirarima ali i znanstvenicima.
sir; proizvodnja; kakvoća; pakiranje
nije evidentirano
engleski
Cheese Making in Theory and Practice
nije evidentirano
cheese; production; quality; packaging
nije evidentirano
Podaci o izdanju
Karlovac: Veleučilište u Karlovcu
2015.
978-953-7343-77-4
207
objavljeno