Otkrivanje patvorenja pčelinjeg voska metodom infracrvene spektroskopije (CROSBI ID 623657)
Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | domaća recenzija
Podaci o odgovornosti
Svečnjak, Lidija ; Prđun, Saša ; Bubalo, Dragan ; Vinceković, Marko ; Tlak Gajger, Ivana ; Baranović, Goran
hrvatski
Otkrivanje patvorenja pčelinjeg voska metodom infracrvene spektroskopije
Iako je patvorenje pčelinjeg voska dugo prisutan i rastući problem u svijetu, a na tržištu postoji već preko 15 supstanci kojima se patvori pčelinji vosak, još uvijek nema međunarodno propisanih standardiziranih analitičkih metoda za rutinsku kontrolu njegove autentičnosti. Postojeće analitičke metode predložene od strane Međunarodne komisije za med (International Honey Commission, IHC) definiraju kriterije sastava i kakvoće pčelinjeg voska temeljem utvrđivanja 10 klasičnih fizikalno-kemijskih parametara. Međutim, istraživanjima je dokazano kako postoje brojna odstupanja od propisanih graničnih vrijednosti, jer temperatura iznad 100°C (kojoj je svakako izložen pčelinji vosak tijekom proizvodnog procesa izrade satnih osnova), mijenja vrijednosti ovih parametara, te time narušava pouzdanost rezultata (Tulloch, 1973 ; Bernal i sur., 2005). Nedavno provedene studije izvodljivosti infracrvene (infrared, IR) spektroskopije za otkrivanje patvorenja pčelinjeg voska (Maia i sur., 2013 ; Svečnjak i sur., 2015) pokazale su kako spomenuta metoda pouzdano detektira četiri najčešće korištenih patvorina pčelinjeg voska na EU tržištu (parafina, mikrokristalnog voska, loja i stearinske kiseline). Cilj je ovog istraživanja bio razviti i uspostaviti analitičku proceduru koja omogućuje pouzdano i brzo određivanje autentičnosti pčelinjeg voska navedenom spektroskopskom tehnikom pokrivajući cijeli raspon patvorenja (5-100%), kako bi se tehnika dovela do razine primjenjivosti za rutinsku kontrolu kakvoće. Kako bi se kreirala baza referentnih uzoraka autentičnog pčelinjeg voska, patvorina i njihovih smjesa specifičnog kemijskog profila, prikupljeni su i snimljeni uzorci djevičanskog pčelinjeg voska iz pokusnih pčelinjih zajednica, odabranih patvorina s tržišta, te njihovih smjesa za koje su izrađene kalibracijske krivulje. Metoda je validirana na temelju 71 uzorka satnih osnova prikupljenih s domaćeg i inozemnog tržišta (od proizvođača satnih osnova i/ili u specijaliziranim trgovinama). Radi usporedbe s rezultatima predloženih metoda (IHC), provedene su i analize odabranih fizikalno-kemijskih parametara. Spektroskopskom je analizom utvrđeno kako je većina analiziranih uzoraka satnih osnova (80%) bila patvorena parafinom, čiji se udio kretao od 5% do 93%. Samo 14 od 71 uzorka (20%) identificirano je kao autentični pčelinji vosak. Rezultati su pokazali kako je većina satnih osnova (44%) bila patvorena sa 5-20% parafina, dok je u 28% uzoraka uvtrđena viša razina patvorenja (> 46% parafina).
patvorenje pčelinjeg voska; infracrvena spektroskopija; parafin
nije evidentirano
engleski
Detection of beeswax adulteration by infrared spectroscopy
nije evidentirano
beeswax adulteration; infrared spectroscopy; paraffin
nije evidentirano
Podaci o prilogu
11-12.
2015.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
Zbornik sažetaka Pete nacionalne konferencije o sigurnosti i kakvoći pčelinjih proizvoda - više od proizvodnje
Lušić, Dražen ; Pavičić Žeželj, Sandra
Rijeka: Biopčela, Rijeka
978-953-7957-31-5
Podaci o skupu
Peta nacionalna konferencija o sigurnosti i kakvoći pčelinjih proizvoda - više od proizvodnje
predavanje
10.04.2015-10.04.2015
Opatija, Hrvatska