Fizikalne karakteristike jaja kokoši hrvatica (CROSBI ID 624580)
Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | međunarodna recenzija
Podaci o odgovornosti
Pliestić, Stjepan ; Janječić, Zlatko ; Galić, Ante ; Bedeković, Dalibor ; Filipović, Dubravko ; Čopec, Krešimir ; Kovačev, Igor
hrvatski
Fizikalne karakteristike jaja kokoši hrvatica
Jaja su visoko kvalitetna hrana. Međutim, njihova fizikalne karakteristike, i općenito, njihova kvaliteta mogu varirati. Kvaliteta jaja zavisi o nizu čimbenika među kojima je i sama pasmina kokoši. Pasmina kokoši pod nazivom hrvatica, stvorena je na području Međimurja i Podravine a jedna od njenih odlika je i dobra nesivost (od 200 do 220 jaja godišnje). Za kakvoću konzumnih jaja zainteresirani su jednako i proizvođači i potrošači koji uz boju ljuske i unutarnju kvalitetu jaja posebice obraćaju pozornost na krupnoću (masu). S obzirom da do sada nisu vršena opsežnija znanstvena istraživanja kvalitete jaja ove kokoši cilj ovog rada bio je utvrditi njihove fizikalne karakteristike i to: masu (ukupnu, ljuske, bjelanjka i žumanjka), dimenzije, sferičnost, volumen, površinu i debljinu ljuske. Analizirana su i njihova mehanička svojstva pod opterećenjem djelovanjem sile duž x-osi s prednje i stražnje strane jajeta i z-osi. Prosječna ukupna masa jaja iznosila je 50.66 g. Prosječna dužina jaja iznosila je 55.82 mm, širina 40.43 mm, sferičnost 0.81 %, volumen 47835.20 mm3 a površina ljuske 6366.42 mm2. Najveće sile bile su potrebne da se probije ljuska jajeta u smjerovima osi x, dok je u smjeru osi z bila potrebna manja sila. Prema navedenom zaključujemo da jaja kokoši hrvatica pokazuju zadovoljavajuća svojstva u pogledu analiziranih parametara.
Jaja; kokoš hrvatica; fizikalne karakteristike; masa; ljuska
nije evidentirano
engleski
Physical properties of hrvatica hen eggs
nije evidentirano
Eggs; hrvatica hen; physical properties; mass; egg shell
nije evidentirano
Podaci o prilogu
32-32.
2015.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
Zbornik sažetaka XXII. Međunarodno savjetovanje Krmiva 2015.
Lulić, Slavko
Zagreb: Krmiva
1847-2370
Podaci o skupu
XXII Međunarodno savjetovanje Krmiva 2015
predavanje
27.05.2015-29.05.2015
Opatija, Hrvatska