Uzroci, posljedice i prevencija prekomjerna pjenjenja piva (CROSBI ID 218823)
Prilog u časopisu | pregledni rad (znanstveni)
Podaci o odgovornosti
Mastanjević, Kristina ; Velić, Natalija ; Krstanović, Vinko ; Novak, Mario ; Marček, Tihana ; Šantek, Božidar
hrvatski
Uzroci, posljedice i prevencija prekomjerna pjenjenja piva
Prekomjerno pjenjenje piva (engl. beer gushing) definira se kao naglo i nekontrolirano pjenjenje piva odmah po otvaranju ambalaže, bez prethodnog izlaganja ambalaže trešnji ili visokoj temperaturi. Ta je pojava uzrok velikim gubitcima u sladarama i pivovarama širom svijeta te se smatra iznimno nepoželjnom. Razlikujemo primarno i sekundarno prekomjerno pjenjenje piva. Fungalne kontaminacije ječma, posebno kontaminacija plijesnima roda Fusarium, izravno se povezuju s pojavom primarnog prekomjerna pjenjenja piva. Ove plijesni sintetiziraju male proteine nazvane hidrofobini, koji se navode kao glavni uzročnici prekomjerna pjenjenja piva. Uzročnici sekundarnog prekomjerna pjenjenja piva su brojniji i uključuju različite kemikalije i postupke koji se upotrebljavaju tijekom proizvodnje piva. Sekundarno pjenjenje piva uglavnom se može izbjeći primjenom dobre proizvođačke prakse, dok je problem učinkovitog suzbijanja primarnog prekomjerna pjenjenja piva još uvijek predmet brojnih istraživanja.
Fusarium ; hidrofobini ; proteini ; prekomjerno pjenjenje piva
nije evidentirano
engleski
Causes, consequences and prevention of beer gushing
nije evidentirano
Fusarium ; hydrophobins ; proteins ; gushing
nije evidentirano
Podaci o izdanju
10 (1-2)
2015.
14-22
objavljeno
1847-3423
1847-7461