Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Uzroci, posljedice i prevencija prekomjerna pjenjenja piva (CROSBI ID 218823)

Prilog u časopisu | pregledni rad (znanstveni)

Mastanjević, Kristina ; Velić, Natalija ; Krstanović, Vinko ; Novak, Mario ; Marček, Tihana ; Šantek, Božidar Uzroci, posljedice i prevencija prekomjerna pjenjenja piva // Hrvatski časopis za prehrambenu tehnologiju, biotehnologiju i nutricionizam, 10 (2015), 1-2; 14-22

Podaci o odgovornosti

Mastanjević, Kristina ; Velić, Natalija ; Krstanović, Vinko ; Novak, Mario ; Marček, Tihana ; Šantek, Božidar

hrvatski

Uzroci, posljedice i prevencija prekomjerna pjenjenja piva

Prekomjerno pjenjenje piva (engl. beer gushing) definira se kao naglo i nekontrolirano pjenjenje piva odmah po otvaranju ambalaže, bez prethodnog izlaganja ambalaže trešnji ili visokoj temperaturi. Ta je pojava uzrok velikim gubitcima u sladarama i pivovarama širom svijeta te se smatra iznimno nepoželjnom. Razlikujemo primarno i sekundarno prekomjerno pjenjenje piva. Fungalne kontaminacije ječma, posebno kontaminacija plijesnima roda Fusarium, izravno se povezuju s pojavom primarnog prekomjerna pjenjenja piva. Ove plijesni sintetiziraju male proteine nazvane hidrofobini, koji se navode kao glavni uzročnici prekomjerna pjenjenja piva. Uzročnici sekundarnog prekomjerna pjenjenja piva su brojniji i uključuju različite kemikalije i postupke koji se upotrebljavaju tijekom proizvodnje piva. Sekundarno pjenjenje piva uglavnom se može izbjeći primjenom dobre proizvođačke prakse, dok je problem učinkovitog suzbijanja primarnog prekomjerna pjenjenja piva još uvijek predmet brojnih istraživanja.

Fusarium ; hidrofobini ; proteini ; prekomjerno pjenjenje piva

nije evidentirano

engleski

Causes, consequences and prevention of beer gushing

nije evidentirano

Fusarium ; hydrophobins ; proteins ; gushing

nije evidentirano

Podaci o izdanju

10 (1-2)

2015.

14-22

objavljeno

1847-3423

1847-7461

Povezanost rada

Biotehnologija, Prehrambena tehnologija

Poveznice