Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Utjecaj kalcizacije i organske gnojidbe na mikrobiološku aktivnost u tlu (CROSBI ID 624879)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | domaća recenzija

Kristek, Suzana ; Kristek, Andrija ; Kraljičak, Željko ; Jović, Jurica Utjecaj kalcizacije i organske gnojidbe na mikrobiološku aktivnost u tlu // 3. zbornik sažetaka Okolišno prihvatljiva proizvodnja kvalitetne i sigurne hrane / Kralik, Gordana (ur.). Osijek: Grafika Osijek, 2013. str. 55-56

Podaci o odgovornosti

Kristek, Suzana ; Kristek, Andrija ; Kraljičak, Željko ; Jović, Jurica

hrvatski

Utjecaj kalcizacije i organske gnojidbe na mikrobiološku aktivnost u tlu

Poljoprivredna proizvodnja na kiselim tlima proizvođačima predstavlja veliki problem. Naime, ograničen je broj kultura koje toleriraju niski pH, ulaganje u takvu proizvodnju znatno su veća te u konačnici sijane sorte ne mogu maksimalno iskoristiti svoj genetski potencijal. U kiselim tlima dominira populacija gljiva koje kao acidofilni mikroorganizmi vode procese humifikacije organskih ostataka, pri čemu dolazi do stvaranja tzv. kiselog humusa, čijom mineralizacijom se oslobađa vrlo malo hraniva u biljkama pristupačnim oblicima. Mjera popravke kiselih tala je provođenje kalcizacije. Međutim, provedbom ove mjere dolazi do "stresa" među mikrobnom populacijom. Iz tog razloga, jedan od izuzetno važnih zahvata u cilju poboljšanja kvalitativnog i kvantitativnog sastava mikroorganizama u tlu je unošenje organskih gnojiva. Na temelju navedenog, istraživanja su provedena na 3 lokaliteta, s 10 varijanti pokusa i 4 ponavljanja. U varijantama pokusa varirali smo teksturu tla s vremenom unošenja stajskog gnojiva u kulturi šećerne repe. Najbolji rezultati dobiveni su provođenjem kalcizacije uz istovremeno unošenje stajskog gnoja. Ostvaren je 37, 02% veći prosječni prinos korijena, 44, 52% veći prosječni sadržaj šećera te 32, 50% veći prosječni prinos čistog šećera u odnosu na kontrolnu varijantu. Zahvaljujući kalcizaciji i unošenju stajskog gnoja u kisela tla, došlo je do poboljšanja njihovih kemijskih i mikrobioloških osobina, što je rezultiralo povećanjem prinosa i kvalitete šećerne repe.

kalcizacija ; stajski gnoj ; šećerna repa ; prinos ; kvaliteta

nije evidentirano

engleski

Influence of liming and organic fertilization on microbiological activity in soil

nije evidentirano

liming ; organic fertilization ; sugar beet ; yield ; quality

nije evidentirano

Podaci o prilogu

55-56.

2013.

nije evidentirano

objavljeno

978-953-7871-18-5

Podaci o matičnoj publikaciji

3. zbornik sažetaka Okolišno prihvatljiva proizvodnja kvalitetne i sigurne hrane

Kralik, Gordana

Osijek: Grafika Osijek

Podaci o skupu

Okolišno prihvatljiva proizvodnja kvalitetne i sigurne hrane

poster

13.12.2013-13.12.2013

Osijek, Hrvatska

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)