Zašto se maslac opet vratio u prehrambenu modu? (CROSBI ID 776817)
Druge vrste radova | popularni rad
Podaci o odgovornosti
Tudor Kalit, Milna
hrvatski
Zašto se maslac opet vratio u prehrambenu modu?
Pojava maslaca seže daleko u povijest. Njegova proizvodnja započela je još prije Krista. Pretpostavlja se da je kao i mnogi drugi mliječni proizvodi nastao sasvim slučajno: nomadi su konjima prenosili vrhnje zavezano u vrećici te nakon nekog vremena uočili da je uslijed treskanja/bućkanja vrhnja u vrećicama nastala gruda izvrsnog okusa, fine teksture i žute boje. U to rano doba otkrića, maslac se koristio u razne svrhe: kao lijek, za uljepšavanje (tretmani za kosu, brisanje bora), te zamislite kao visoko vrijedna namirnica čak i kao sredstvo za kupovinu žena! Maslac je zbog svog kemijskog sastava, a tu se misli na sadržaj zasićenih masti i kolesterola stavljen na negativnu listu namirnica – one koje treba izbjegavati u prehrani. Tako je nastala i umjetna tvorevina – margarin, koja se propagirala kao jeftinija i zdravija zamjena za maslac. Međutim, znanstvenici dugogodišnjih istraživanja javljaju da se maslac vraća na naše tanjure - umjerena konzumacija maslaca kao dio pravilno izbalansirane prehrane odličan je izbor te nije opravdano njegovo izbjegavanje odnosno zamjena margarinom.
maslac; prehrana
nije evidentirano
engleski
Zašto se maslac opet vratio u prehrambenu modu?
nije evidentirano
butter; diet
nije evidentirano
Podaci o izdanju
Mljekarska revija Mlijeko i ja
2015.
nije evidentirano
objavljeno