Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Zašto se maslac opet vratio u prehrambenu modu? (CROSBI ID 776817)

Druge vrste radova | popularni rad

Tudor Kalit, Milna Zašto se maslac opet vratio u prehrambenu modu? // Mljekarska revija Mlijeko i ja. 2015.

Podaci o odgovornosti

Tudor Kalit, Milna

hrvatski

Zašto se maslac opet vratio u prehrambenu modu?

Pojava maslaca seže daleko u povijest. Njegova proizvodnja započela je još prije Krista. Pretpostavlja se da je kao i mnogi drugi mliječni proizvodi nastao sasvim slučajno: nomadi su konjima prenosili vrhnje zavezano u vrećici te nakon nekog vremena uočili da je uslijed treskanja/bućkanja vrhnja u vrećicama nastala gruda izvrsnog okusa, fine teksture i žute boje. U to rano doba otkrića, maslac se koristio u razne svrhe: kao lijek, za uljepšavanje (tretmani za kosu, brisanje bora), te zamislite kao visoko vrijedna namirnica čak i kao sredstvo za kupovinu žena! Maslac je zbog svog kemijskog sastava, a tu se misli na sadržaj zasićenih masti i kolesterola stavljen na negativnu listu namirnica – one koje treba izbjegavati u prehrani. Tako je nastala i umjetna tvorevina – margarin, koja se propagirala kao jeftinija i zdravija zamjena za maslac. Međutim, znanstvenici dugogodišnjih istraživanja javljaju da se maslac vraća na naše tanjure - umjerena konzumacija maslaca kao dio pravilno izbalansirane prehrane odličan je izbor te nije opravdano njegovo izbjegavanje odnosno zamjena margarinom.

maslac; prehrana

nije evidentirano

engleski

Zašto se maslac opet vratio u prehrambenu modu?

nije evidentirano

butter; diet

nije evidentirano

Podaci o izdanju

Mljekarska revija Mlijeko i ja

2015.

nije evidentirano

objavljeno

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)