Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Utjecaj načina ekstrakcije na sadržaj bioaktivnih spojeva listova matičnjaka (Melissa officinalis L.) (CROSBI ID 395845)

Ocjenski rad | diplomski rad

Boričević, Ana Utjecaj načina ekstrakcije na sadržaj bioaktivnih spojeva listova matičnjaka (Melissa officinalis L.) / Dobričević, Nadica (mentor); Šic Žlabur, Jana (neposredni voditelj). Zagreb, Agronomski fakultet, . 2015

Podaci o odgovornosti

Boričević, Ana

Dobričević, Nadica

Šic Žlabur, Jana

hrvatski

Utjecaj načina ekstrakcije na sadržaj bioaktivnih spojeva listova matičnjaka (Melissa officinalis L.)

Matičnjak (Melissa officinalis L.) je izrazito cijenjenja biljka prvenstveno zbog svojih značajnih ljekovitih svojstava. Svi dijelovi biljke, a posebice list, izrazito su bogati različitim biološki aktivnim spojevima značajnog antioksidacijskog djelovanja. Cilj ovog diplomskog rada bio je usporediti sadržaj pojedinih kemijskih sastavnica iz listova matičnjaka ekstrahiranim različitim načinima ekstrakcije. Istraživan je utjecaj načina ekstrakcije na slijedeće kemijske parametre: klorofilne pigmente (ukupni klorofili, klorofil a, klorofil b), karotenoide, fenolne spojeve (flavonoide, neflavonoide) i antioksidacijsku aktivnost. Sadržaj ukupnih klorofila bio je u rasponu od 0, 93 mg/g (uzorak ultrazvučne ekstrakcije u trajanju od 5 minuta) do 6, 39 mg/g (uzorak ultrazvučne ekstrakcije u trajanju od 20 minuta) od čega je sadržaj klorofila a bio u rasponu od 0, 3 mg/g (uzorak ultrazvučne ekstrakcije u trajanju od 5 minuta) do 2, 15 mg/g (uzorak ultrazvučne ekstrakcije u trajanju od 20 minuta) dok je sadržaj klorofila b bio u rasponu od 0, 62 mg/g (uzorak ultrazvučne ekstrakcije u trajanju od 5 minuta) do 4, 24 mg/g (uzorak ultrazvučne ekstrakcije u trajanju do 20 minuta). Sadržaj karotenoida bio je u rasponu od 0, 56 mg/g (uzorak ultrazvučne ekstrakcije u trajanju od 5 minuta) do 3, 86 mg/g (uzorak ultrazvučne ekstrakcije u trajanju od 20 minuta). Sadržaj ukupnih fenola bio je u rasponu od 138, 1 mg GAE/100 g svježe tvari (uzorak ultrazvučne ekstrakcije u trajanju od 5 minuta) do 967, 51 mg GAE/100 g svježe tvari (uzorak klasične ekstrakcije) od čega je sadržaj flavonoida bio u rasponu od 57, 79 mg GAE/100 g svježe tvari (uzorak ultrazvučne ekstrakcije u trajanju od 5 minuta) do 449, 21 mg GAE/100 g svježe tvari (uzorak klasične ekstrakcije), a sadržaj neflavonoida u rasponu od 80, 31 mg GAE/100 g svježe tvari (uzorak ultrazvučne ekstrakcije u trajanju od 5 minuta) do 518, 3 mg GAE/100 g svježe tvari (uzorak klasične ekstrakcije). Antioksidacijska aktivnost uzoraka matičnjaka bila je u rasponu od 1897, 38 µmol TE/L (uzorak ultrazvučne ekstrakcije u trajanju od 10 minuta) do 2169, 03 µmol TE/L (uzorak ultrazvučne ekstrakcije u trajanju od 15 minuta). Usporedbom načina ekstrakcije, klasično i ultrazvukom, tijekom ultrazvučne ekstrakcije u trajanju od 20 minuta za sadržaj klorofilnih pigmenata (ukupni klorofili, klorofil a, klorofil b) i karotenoida utvrđene su najviše vrijednosti. Uzorci listova matičnjaka ekstrahirani klasično imali su najviše vrijednosti ukupnih fenolnih spojeva (flavonoidi, neflavonoidi). Antioksidacijska aktivnost bila je najviša u uzorcima tretiranim ultrazvukom u trajanju od 15 minuta. S obzirom na dužinu trajanja, ultrazvučnom ekstrakcijom u kratkom periodu, od 15 do 25 minuta, dobiveni su približno jednaki rezultati istraživanih kemijskih parametara kao i kod uzoraka ekstrahiranih klasično u vremenskom trajanju od 24 sata.

ukupni fenoli; klorofili; karotenoidi; klasična ekstrakcija; ultrazvuk; antioksidacijska aktivnost

nije evidentirano

engleski

The influence of the extraction technique on the contet of the bioactive compounds from lemon balm leaves (Melissa officinalis L.)

nije evidentirano

total phenols; chlorophyll; carotenoids; classic extraction; ultrasound; antioxidant activity

nije evidentirano

Podaci o izdanju

51

03.06.2015.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Agronomski fakultet

Zagreb

Povezanost rada

nije evidentirano