Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Utjecaj načina ekstrakcije na sadržaj bioaktivnih spojeva listova mente (Mentha piperita L.) (CROSBI ID 396041)

Ocjenski rad | diplomski rad

Borić, Nataša Utjecaj načina ekstrakcije na sadržaj bioaktivnih spojeva listova mente (Mentha piperita L.) / Dobričević, Nadica (mentor); Šic Žlabur, Jana (neposredni voditelj). Zagreb, Agronomski fakultet, 2015

Podaci o odgovornosti

Borić, Nataša

Dobričević, Nadica

Šic Žlabur, Jana

hrvatski

Utjecaj načina ekstrakcije na sadržaj bioaktivnih spojeva listova mente (Mentha piperita L.)

Cilj ovog istraživanja bio je ispitati utjecaj načina ekstrakcije na sadržaj biološki aktivnih tvari u ekstraktima svježih listova mente (Mentha piperita L.). Također, rezultate usporediti s vrijednostima bioaktivnih tvari u svježim listovima mente. Istraživani su slijedeći kemijski parametri: klorofilni pigmenti (ukupni klorofili, klorofil a i klorofil b), karotenoidi, fenolni spojevi (flavonoidi i neflavonoidi) i antioksidacijska aktivnost. Vrijednosti ukupnih klorofila u listovima mente ekstrahirane klasično i ultrazvukom su u rasponu od 2, 42 mg/g (uzorak ultrazvučne ekstrakcije u trajanju od 5 minuta) do 5, 91 mg/g (uzorak ultrazvučne ekstrakcije u trajanju od 30 minuta). Vrijednost klorofila a bila je u rasponu od 0, 79 mg/g (uzorak klasične ekstrakcije) do 2, 14 mg/g (uzorak ultrazvučne ekstrakcije u trajanju od 30 minuta), a vrijednost klorofila b u uzorcima kreće se u rasponu od 1, 55 mg/g (uzorak ultrazvučne ekstrakcije u trajanju od 5 minuta) do 3, 78 mg/g (uzorak ultrazvučne ekstrakcije u trajanju od 30 minuta). Vrijednost karotenoida bila je u rasponu od 1, 51 mg/g (uzorak ultrazvučne ekstrakcije u trajanju od 20 minuta) do 3, 99 mg/g (uzorak klasične ekstrakcije). Vrijednost ukupnih fenola bila je u rasponu od 332, 44 mg GAE/100 g svježe tvari (uzorak ultrazvučne ekstrakcije u trajanju od 5 minuta) do 1151, 07 mg GAE/100 gsvježe tvari (uzorak klasične ekstrakcije), od toga je vrijednost flavonoida bila u rasponu od 131, 54 mg GAE/100 g svježe tvari (uzorak ultrazvučne ekstrakcije 5 minuta) do 384, 97 mg GAE/100 g svježe tvari (uzorak klasične ekstrakcije), a vrijednost neflavonoida u rasponu od 200, 09 mg GAE/100 g svježe tvari (uzorak ultrazvučne ekstrakcije u trajanju od 5 minuta) do 766, 10mg GAE/100 g svježe tvari (uzorak klasične ekstrakcije). Antioksidacijska aktivnost vodenih ekstrakata uzoraka bila je u rasponu od 1987, 06 µmol TE/L (uzorak ultrazvučne ekstrakcije u trajanju od 10 minuta) do 2070, 01 µmol TE/L (uzorak ultrazvučne ekstrakcije u trajanju od 25 minuta). Usporedbom rezultata istraživanih bioaktivnih spojeva ekstrahiranih ultrazvukom i klasično iz svježih listova mente može se zaključiti da je tijekom ultrazvučne ekstrakcije u trajanju od 30 minuta za sadržaj klorofilnih pigmenata (ukupni klorofili, klorofil a, klorofil b) utvrđena najviša vrijednost. Uzorci listova mente ekstrahirani klasično imali su najviše vrijednosti karotenoida i fenolnih spojeva, flavonoida i neflavonoida. Antioksidacijska aktivnost bila je najviša u uzorcima koji su obrađeni ultrazvukom u trajanju od 5 minuta.

fenolni spojevi; klorofili; klasična ekstrakcija; ekstrakcija ultrazvukom; antioksidacijska aktivnost

nije evidentirano

engleski

The influence of extraction technique on the content of bioactive compounds peppermint leaves (Mentha piperita L.)

nije evidentirano

total phenols; total chlorophylls; classical extraction; ultrasound extraction; antioxidant activity

nije evidentirano

Podaci o izdanju

42

15.07.2015.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Agronomski fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Poljoprivreda