Utjecaj načina ekstrakcije na sadržaj bioaktivnih spojeva listova mente (Mentha piperita L.) (CROSBI ID 396041)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Borić, Nataša
Dobričević, Nadica
Šic Žlabur, Jana
hrvatski
Utjecaj načina ekstrakcije na sadržaj bioaktivnih spojeva listova mente (Mentha piperita L.)
Cilj ovog istraživanja bio je ispitati utjecaj načina ekstrakcije na sadržaj biološki aktivnih tvari u ekstraktima svježih listova mente (Mentha piperita L.). Također, rezultate usporediti s vrijednostima bioaktivnih tvari u svježim listovima mente. Istraživani su slijedeći kemijski parametri: klorofilni pigmenti (ukupni klorofili, klorofil a i klorofil b), karotenoidi, fenolni spojevi (flavonoidi i neflavonoidi) i antioksidacijska aktivnost. Vrijednosti ukupnih klorofila u listovima mente ekstrahirane klasično i ultrazvukom su u rasponu od 2, 42 mg/g (uzorak ultrazvučne ekstrakcije u trajanju od 5 minuta) do 5, 91 mg/g (uzorak ultrazvučne ekstrakcije u trajanju od 30 minuta). Vrijednost klorofila a bila je u rasponu od 0, 79 mg/g (uzorak klasične ekstrakcije) do 2, 14 mg/g (uzorak ultrazvučne ekstrakcije u trajanju od 30 minuta), a vrijednost klorofila b u uzorcima kreće se u rasponu od 1, 55 mg/g (uzorak ultrazvučne ekstrakcije u trajanju od 5 minuta) do 3, 78 mg/g (uzorak ultrazvučne ekstrakcije u trajanju od 30 minuta). Vrijednost karotenoida bila je u rasponu od 1, 51 mg/g (uzorak ultrazvučne ekstrakcije u trajanju od 20 minuta) do 3, 99 mg/g (uzorak klasične ekstrakcije). Vrijednost ukupnih fenola bila je u rasponu od 332, 44 mg GAE/100 g svježe tvari (uzorak ultrazvučne ekstrakcije u trajanju od 5 minuta) do 1151, 07 mg GAE/100 gsvježe tvari (uzorak klasične ekstrakcije), od toga je vrijednost flavonoida bila u rasponu od 131, 54 mg GAE/100 g svježe tvari (uzorak ultrazvučne ekstrakcije 5 minuta) do 384, 97 mg GAE/100 g svježe tvari (uzorak klasične ekstrakcije), a vrijednost neflavonoida u rasponu od 200, 09 mg GAE/100 g svježe tvari (uzorak ultrazvučne ekstrakcije u trajanju od 5 minuta) do 766, 10mg GAE/100 g svježe tvari (uzorak klasične ekstrakcije). Antioksidacijska aktivnost vodenih ekstrakata uzoraka bila je u rasponu od 1987, 06 µmol TE/L (uzorak ultrazvučne ekstrakcije u trajanju od 10 minuta) do 2070, 01 µmol TE/L (uzorak ultrazvučne ekstrakcije u trajanju od 25 minuta). Usporedbom rezultata istraživanih bioaktivnih spojeva ekstrahiranih ultrazvukom i klasično iz svježih listova mente može se zaključiti da je tijekom ultrazvučne ekstrakcije u trajanju od 30 minuta za sadržaj klorofilnih pigmenata (ukupni klorofili, klorofil a, klorofil b) utvrđena najviša vrijednost. Uzorci listova mente ekstrahirani klasično imali su najviše vrijednosti karotenoida i fenolnih spojeva, flavonoida i neflavonoida. Antioksidacijska aktivnost bila je najviša u uzorcima koji su obrađeni ultrazvukom u trajanju od 5 minuta.
fenolni spojevi; klorofili; klasična ekstrakcija; ekstrakcija ultrazvukom; antioksidacijska aktivnost
nije evidentirano
engleski
The influence of extraction technique on the content of bioactive compounds peppermint leaves (Mentha piperita L.)
nije evidentirano
total phenols; total chlorophylls; classical extraction; ultrasound extraction; antioxidant activity
nije evidentirano
Podaci o izdanju
42
15.07.2015.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Agronomski fakultet
Zagreb