Ekstrakcija i karakterizacija pektinskih tvari iz sekundarnih biljnih sirovina (CROSBI ID 396156)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Tišlarić, Zrinka
Komes, Draženka
hrvatski
Ekstrakcija i karakterizacija pektinskih tvari iz sekundarnih biljnih sirovina
Sekundarne biljne sirovine koje nastaju kao nusproizvod prilikom čišćenja i prerade primarnih prehrambenih sirovina, u novije vrijeme sve su zanimljiviji supstrati za ponovnu preradu i izdvajanje različitih funkcionalnih sastojaka. Osim zanimljivog kemijskog sastava, u prilog tome idu i ekonomski i ekološki aspekti, s obzirom na relativno nisku cijenu sekundarnih sirovina i njihovu obnovljivu prirodu. Cilj ovoga rada bio je odrediti prinos pektinskih tvari iz pulpe šećerne repe, ljuske kakaovog zrna i ljuske crvenog luka te definirati sastav dobivenih pektinskih izolata. Ekstrakcija je provedena razrijeđenom klorovodičnom kiselinom, a u svrhu karakterizacije pektinskih izolata primijenjene su fizikalno-kemijske metode (određivanje udjela proteina, suhe tvari) te metode tekućinske kromatografije visoke djelotvornosti (monosaharidni sastav, udjel galakturonske kiseline, stupanj esterifikacije). Najveći prinos pektina dobiven je u pulpi šećerne repe. Sva tri pektinska izolata imala su dominantan udjel galakturonske kiseline, dok je sastav i udjel monosaharida bio specifičan za pojedini izolat. Svi pektinski izolati pokazali su različite omjere acetiliacije i metilacije, dok je najveći stupanj esterifikacije, od 53, 4%, određen je u pektinu ljuske crvenog luka.
ekstrakcija ; monomerni sastav ; pektinske tvari ; sekundarne biljne sirovine ; stupanj esterifikacije
nije evidentirano
engleski
Extraction and characterization of pectic substances from secondary plant raw materials
nije evidentirano
extraction ; monomeric composition ; pectic substances ; secondary plant raw materials ; degree of esterification
nije evidentirano
Podaci o izdanju
38
08.07.2015.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb