Pregled analitičkih podataka za nenutritivne komponente hrane biljnog podrijetla (CROSBI ID 397439)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Hasanović, Jasmina
Šatalić, Zvonimir
hrvatski
Pregled analitičkih podataka za nenutritivne komponente hrane biljnog podrijetla
Kemijski sastav hrane se ne može reducirati isključivo na makronutrijente i mikronutrijente, budući da hrana sadrži veliki broj drugih spojeva koji također utječu na zdravlje. Baze podataka za fitokemikalije su trenutno nedovoljno razvijene, a njihovo je korištenje u istraživanjima potrebno kako bi se istražila veza između unosa i metabolizma fitokemikalija, fizioloških, ili zdravstvenih ishoda, te omogućila bolja procjena dokaza o zdravstvenim učincima fitokemikalija i olakšalo trenutno onemogućeno definiranje prehrambenih preporuka za unos fitokemikalija. Ovaj rad prikazuje rezultate pretraživanja analitičkih podataka o nenutritivnim komponentama hrane biljnog podrijetla istraživača s Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu za period 2007-2015. U ovom pretraživanju radova u Hrvatskoj znanstvenoj bibliografiji je ukupno nađeno 53 nenutritivne komponente hrane sa preko 600 analitičkih podataka za 27 vrsta hrane biljnog podrijetla. Podaci su se razlikovali po sljedećim parametrima: metodologija pribavljanja uzoraka, informacija s obzirom na sortu, boju i način obrade, komponenta koja je mjerena, mjerna jedinica i statistička obrada.
fitokemikalije; baze podataka; hrana biljnog podrijetla
nije evidentirano
engleski
Review of analytical data for non-nutritive compounds in food of plant origin
nije evidentirano
phytochemicals; food composition databases; food of plant origin
nije evidentirano
Podaci o izdanju
35
09.09.2015.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb