Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Važnost željeza za sportsku izvedbu sportašica (CROSBI ID 397440)

Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad

Mateja, Skupnjak Važnost željeza za sportsku izvedbu sportašica / Šatalić, Zvonimir (mentor); Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2015

Podaci o odgovornosti

Mateja, Skupnjak

Šatalić, Zvonimir

hrvatski

Važnost željeza za sportsku izvedbu sportašica

U anemičnih osoba, nedostatak željeza često narušava ne samo sportsku izvedbu, već i imunološki sustav i dovodi do brojnih fizioloških disfunkcija. Kod sportaša, a posebno sportašica, neadekvatan nutritivni status željeza i prije pojave anemije može negativno utjecati na izvedbu. Cilj ovog rada bio je provjeriti hipotezu da je vjerojatnost nedostatnog unosa željeza veća u sportskoj populaciji, osobito u mlađih sportašica. U istraživanju je sudjelovalo 10 sportašica kuglačkog kluba Zagreb-Zabokya dobi 16-25 godina. Na temelju jednodnevnih dnevnika prehrane uz vaganje procijenjen je unos željeza te komponenti hrane koje djeluju kao inhibitori (fitati) i pojačivači apsorpcije (vitamin C). Prosječan dnevni unos željeza bio je 13, 4 mg (u rasponu 4-16 mg). Za usporedbu, slična istraživanja navode unos od 10, 7 ± 2, 7 mg. Na temelju sličnih, a i ovog istraživanja, može se zaključiti da je uobičajena potrošnja hrane siromašne željezom glavni čimbenik u etiologiji nedostatka željeza među sportašicama.

nedostatak željeza; anemija; sportašice; sportska izvedba; izdržljivost

nije evidentirano

engleski

Importance of iron for athletic performance among female athlete

nije evidentirano

iron deficiency; anemia; female athletes; athletic performance; endurance

nije evidentirano

Podaci o izdanju

35

09.09.2015.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija