KRITERIJI ODABIRA TISKARSKIH BOJA ZA PRIMJENU NA PREHRAMBENOJ AMBALAŽI (CROSBI ID 397557)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Gamulin, Lucija
Jamnicki, Sonja
hrvatski
KRITERIJI ODABIRA TISKARSKIH BOJA ZA PRIMJENU NA PREHRAMBENOJ AMBALAŽI
U teorijskom dijelu dat je pregled mogućih vrsta tiskarskih boja koje se koriste za prehrambenu ambalažu, opisan je njihov sastav i način sušenja. Također, objašnjene su tiskarske tehnike koje se mogu koristiti pri otiskivanju prehrambene ambalaže. Zatim, razmatrali su se funkcija i značaj prehrambene ambalaže, navedene su vrste ambalaže s tiskom, opisana je interakcija u sustavu ambalaže i namirnice, gdje se navode moguće vrste migracije, procjena zdravstvenih rizika te parametri ograničenja prema migrantima iz tiskarskih boja. Posebno poglavlje posvećeno je europskim i hrvatskim zakonskim propisima za regulaciju zdravstvene ispravnosti upakiranih namirnica. Priloženi su i praktični savjeti o uporabi funkcionalnih barijera, boja i premaza za tiskare i proizvođače prehrambene ambalaže s ciljem minimalizacije migracijskog rizika. Na zdravstvenu ispravnost upakirane namirnice, osim ambalažnog materijala, izbora tiskarske boje i vrste tiskarske tehnike, utječu i uvjeti koji vladaju u tisku i skladištenju otisnutog materijala. Prezentirane su metode i osnovna pravila za testiranje migracije te uvjeti testiranja tiskarskih boja s ciljem procjene rizika koje se provode prilikom odabira boja za tisak prehrambene ambalaže.
tiskarska boja; prehrambena ambalaža; migracija; zdravstvena ispravnost; funkcionalne barijere
nije evidentirano
engleski
Requirements for the selection of food packaging inks
nije evidentirano
printing ink; food packaging; migration; food safety; functional barriers
nije evidentirano
Podaci o izdanju
56
15.09.2015.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Sveučilište u Zagrebu Grafički fakultet
Zagreb