Hranidba istarskog goveda u tradicijskim i aktualnim sustavima proizvodnje (CROSBI ID 397713)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Batel, Ivana
Ivanković, Ante
hrvatski
Hranidba istarskog goveda u tradicijskim i aktualnim sustavima proizvodnje
Istarsko govedo, poznatije pod nazivom "boškarin" od davnina nastanjuje istarski poluotok. Već dvadesetak godina provodi se program njegovog očuvanja, no još uvijek je u statusu visoke ugroženosti. Istarsko govedo oplemenjuje nacionalnu i globalnu genetsku baštinu. U vremenima koja dolaze u kojima će proizvodnja hrane biti jedan od strateških prioriteta, istarsko govedo ima povoljne predispozicije. Adaptibilnost na osobitost mikroklime podneblja, izdržljivost i dobroćudnost, kao i skromnost u ishrani neke su od prednosti istarskog goveda u odnosu na druge pasmine goveda. Specifičnost ove pasmine je mogućnost korištenja uz pašu i brsta, čime neposredno održava stanište i doprinosi očuvanju bioraznolikosti istarske flore i faune. U ovom radu biti će navedeni tradicijski sustavi proizvodnje, odnosno hranidba istarskog goveda kakva se nekad prakticirala, te hranidba u aktualnim sustavima proizvodnje. Prikaz aktualnog stanja populacije te načini uzgoja pomoći će boljem poznavanju pasmine te mogućnostima njenog korištenja uz naglasak na poboljšanje kvalitete animalnih proizvoda (prvenstveno mesa) kvalitetnom ishranom.
istarsko govedo; hranidba; Istra
nije evidentirano
engleski
Feeding of the Istrian cattle in the traditional and actual systems of production
nije evidentirano
Istrian cattle; feeding; Istria
nije evidentirano
Podaci o izdanju
24
18.09.2015.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Agronomski fakultet
Zagreb