Utjecaj predobrade micelija plijesni Aspergillus flavus na učinkovitost ultrazvučne homogenizacije (CROSBI ID 398014)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Kovač, Tihomir
Strelec, Ivica
Šarkanj, Bojan
hrvatski
Utjecaj predobrade micelija plijesni Aspergillus flavus na učinkovitost ultrazvučne homogenizacije
Cilj istraživanja bio je odrediti utjecaj predobrade micelija plijesni Aspergillus flavus na učinkovitost ultrazvučne homogenizacije, te optimalne uvjete ultrazvučnog razbijanja kako bi se u potpunosti oslobodio unutarstanični sadržaj, a da pri tome ne dođe do denaturacije proteina i gubitka aktivnosti katalaze. Rezultati praćeni mikroskopskom analizom dezintegriranosti micelija, određivanjem količine proteina u ekstraktu te određivanjem aktivnosti katalaze u ekstraktu su pokazali kako je najučinkovitija predobrada micelija plijesni Aspergillus flavus kombinacija predrazbijanja micelija plijesni kvarcnim pijeskom i enzimske razgradnje stanične stjenke lizozimom pri punom ciklusu i najvišoj amplitudi ultrazvučne homogenizacije u trajanju od 5 minuta. Uz navedenu predobradu i uvjete ultrazvučne homogenizacije u ekstraktu i ispirku taloga je moguće dobiti oko 87% ukupne količine proteina, odnosno oko 88% ukupne količine aktivnosti enzima.
Aspergillus flavus; predobrada; kvarcni pijesak; lizozim; ultrazvučna homogenizacija
nije evidentirano
engleski
Influence of Aspergillus flavus mycelium pre-treatment on ultrasonic disintegration efficiency
Influence of Aspergillus flavus mycelium pre‐treatment on ultrasonic disintegration efficiency, as well as optimisation of ultrasonic disintegration conditions for complete release of intracellular components without protein denaturation and loss of enzyme activity was investigated. Results of ultrasonic disintegration monitored by microscopic analysis, protein quantification and determination of catalase activity has shown that optimal conditions for ultrasonic homogenisation of Aspergillus flavus mycelium are: pre‐treatment combination of quartz sand crashing and lysozyme degradation of cell wall followed by ultrasonic processing during 5 minutes at full cycle and maximal amplitude. Under such conditions of ultrasonic homogenisation extracts obtained after 5 minute homogenization and extract of sediment additionally homogenized for 2 minutes contained 87 % of total proteins, and 88 % of enzyme activity.
Aspergillus flavus; pre-treatment; quartz sand; lysozime; ultrasonic disintegration
nije evidentirano
Podaci o izdanju
49
05.07.2010.
obranjeno
109:349419
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Osijek