Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Utjecaj predobrade micelija plijesni Aspergillus flavus na učinkovitost ultrazvučne homogenizacije (CROSBI ID 398014)

Ocjenski rad | diplomski rad

Kovač, Tihomir Utjecaj predobrade micelija plijesni Aspergillus flavus na učinkovitost ultrazvučne homogenizacije / Strelec, Ivica (mentor); Šarkanj, Bojan (neposredni voditelj). Osijek, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, . 2010

Podaci o odgovornosti

Kovač, Tihomir

Strelec, Ivica

Šarkanj, Bojan

hrvatski

Utjecaj predobrade micelija plijesni Aspergillus flavus na učinkovitost ultrazvučne homogenizacije

Cilj istraživanja bio je odrediti utjecaj predobrade micelija plijesni Aspergillus flavus na učinkovitost ultrazvučne homogenizacije, te optimalne uvjete ultrazvučnog razbijanja kako bi se u potpunosti oslobodio unutarstanični sadržaj, a da pri tome ne dođe do denaturacije proteina i gubitka aktivnosti katalaze. Rezultati praćeni mikroskopskom analizom dezintegriranosti micelija, određivanjem količine proteina u ekstraktu te određivanjem aktivnosti katalaze u ekstraktu su pokazali kako je najučinkovitija predobrada micelija plijesni Aspergillus flavus kombinacija predrazbijanja micelija plijesni kvarcnim pijeskom i enzimske razgradnje stanične stjenke lizozimom pri punom ciklusu i najvišoj amplitudi ultrazvučne homogenizacije u trajanju od 5 minuta. Uz navedenu predobradu i uvjete ultrazvučne homogenizacije u ekstraktu i ispirku taloga je moguće dobiti oko 87% ukupne količine proteina, odnosno oko 88% ukupne količine aktivnosti enzima.

Aspergillus flavus; predobrada; kvarcni pijesak; lizozim; ultrazvučna homogenizacija

nije evidentirano

engleski

Influence of Aspergillus flavus mycelium pre-treatment on ultrasonic disintegration efficiency

Influence of Aspergillus flavus mycelium pre‐treatment on ultrasonic disintegration efficiency, as well as optimisation of ultrasonic disintegration conditions for complete release of intracellular components without protein denaturation and loss of enzyme activity was investigated. Results of ultrasonic disintegration monitored by microscopic analysis, protein quantification and determination of catalase activity has shown that optimal conditions for ultrasonic homogenisation of Aspergillus flavus mycelium are: pre‐treatment combination of quartz sand crashing and lysozyme degradation of cell wall followed by ultrasonic processing during 5 minutes at full cycle and maximal amplitude. Under such conditions of ultrasonic homogenisation extracts obtained after 5 minute homogenization and extract of sediment additionally homogenized for 2 minutes contained 87 % of total proteins, and 88 % of enzyme activity.

Aspergillus flavus; pre-treatment; quartz sand; lysozime; ultrasonic disintegration

nije evidentirano

Podaci o izdanju

49

05.07.2010.

obranjeno

109:349419

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Osijek

Povezanost rada

Biotehnologija, Prehrambena tehnologija

Poveznice