Karninutrijenti i antinutrijenti: razlike u unosu vegetarijanskom i ne-vegetarijanskom prehranom (CROSBI ID 398136)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Hadži-Boškov, Josip
Šatalić, Zvonimir
hrvatski
Karninutrijenti i antinutrijenti: razlike u unosu vegetarijanskom i ne-vegetarijanskom prehranom
Vegetarijanska prehrana prihvaćena je u široj znanstvenoj zajednici, međutim, i dalje je pomalo kontroverzna po pitanju adekvatnosti s obzirom na unos karninutrijenata i antinutrijenata. Cilj ovog rada bio je ispitati hipotezu da vegetarijanci unose manje karninutrijenata i više antinutrijenata, te je tako ispitan unos karnitina i vitamina D (određenog kao zbroj unosa vitamina D3 i 25-hidroksivitamina D3), odnosno, fitata vegetarijanskom i ne-vegetarijanskom prehranom. Prehrambeni unosi procijenjeni su na temelju 60 jednodnevnih dnevnika prehrane uz vaganje, od kojih je 30 bilo prikupljeno od vegetarijanaca, a 30 od ne-vegetarijanaca. Rezultati su pokazali da vegetarijanci doista unose manje karnitina (12, 1 naspram 53, 2 mg ; p < 0, 05) i vitamina D (0, 25 naspram 4, 04 μg ; p < 0, 05) te više fitata (1879, 6 naspram 652, 9 mg ; p < 0, 05) nego ne-vegetarijanci. U radu su predstavljeni mogući nedostaci i prednosti primijećenog unosa te, dodatno, značaj 25-hidroksivitamina D3 u ukupnom dnevnom unosu vitamina D.
karnitin; vitamin D; 25-hidroksivitamin D; fitat; prehrambeni unos
nije evidentirano
engleski
Carninutrients and antinutrients: differences in dietary intake among vegetarians and non-vegetarians
nije evidentirano
carnitine; vitamin D; 25-hydroxyvitamin D; phytate; dietary intake
nije evidentirano
Podaci o izdanju
79
28.09.2015.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb