Uzgojno-tehnološke mogućnosti povećanja proizvodnje ovčjeg mlijeka u Hrvatskoj (CROSBI ID 398431)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Kuzmić, Ivana
Prpić, Zvonimir
hrvatski
Uzgojno-tehnološke mogućnosti povećanja proizvodnje ovčjeg mlijeka u Hrvatskoj
Iako se u Hrvatskoj ovce ponajviše uzgajaju radi proizvodnje mesa, tijekom posljednjih dvadesetak godina povećan je interes za proizvodnjom ovčjeg mlijeka. U cilju povećanja proizvodnje ovčjeg mlijeka, u sve više stada ovaca nastoje se primijeniti suvremena uzgojna i tehnološka rješenja. Tako je, primjerice, u sve više stada cilj prvi put mladu ovcu (šilježicu) pripustiti što ranije, kako bi počela proizvoditi, odnosno ostvarivati određeni dohodak. Stoga mnogi uzgajivači više pozornosti pridaju pravilnoj pripremi ovaca za pripust te organizaciji janjenja ovaca krajem ili početkom kalendarske godine s ciljem produženja trajanja razdoblja mužnje ovaca. Osim toga, razdoblje mužnje ovaca se nastoji produžiti i ranim odvajanjem mladunčadi od ovaca uz hranjenje janjadi mliječnom zamjenom do odbića ili klanja, čemu u prilog ide i povoljna cijena mliječne zamjene u odnosu na punomasno ovčje mlijeko. Na taj način ostvaruje se veći ekonomski učinak u stadima primarno namijenjenim proizvodnji mlijeka, a osobito na gospodarstvima gdje se proizvedeno mlijeko prerađuje i plasira na tržište u obliku sira. Također, uzgajivači više brige vode o selekciji, a osobito odabiru muških rasplodnjaka i ovaca boljih mliječnih odlika pri čemu se osobita pozornost pridaje prikladnosti vimena strojnoj mužnji, s osobitim naglaskom na morfologiju i zdravlje vimena.
ovčje mlijeko; pripust; mužnja; mliječna zamjena; hranidba
nije evidentirano
engleski
Breeding and technological possibilities of increasing the production of sheep milk in Croatia
nije evidentirano
sheep milk; mating; milking; milk replacer; nutrition
nije evidentirano
Podaci o izdanju
30
29.09.2015.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Agronomski fakultet
Zagreb