crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 779367

Zbornik radova

Autori: Sanader, Mirjana; Tončinić, Domagoj
Naslov: Tilurium. Rimski vojni logor u provinciji Dalmaciji
( Tilurium. Roman military camp in the province of Dalmatia )
Izvornik: Program i knjiga sažetaka. Šibenik, 28. rujna – 3. listopada 2015. Znanstveno-stručnom skupu Vizija i izazovi upravljanja zaštićenim područjima prirode u Rrepublici Hrvatskoj. Aktivna zaštita i održivo upravljanje u Nacionalnom parku “Krka”. / Moguš, Drago (ur.). - Šibenik : Javna ustanova "Nacionalni park Krka" , 2015. 117-117 (ISBN: 978-953-7406-38-7).
Skup: Znanstveno-stručnom skupu Vizija i izazovi upravljanja zaštićenim područjima prirode u Rrepublici Hrvatskoj. Aktivna zaštita i održivo upravljanje u Nacionalnom parku “Krka”, Šibenik, 28. rujna – 3. listopada 2015.
Mjesto i datum: Šibenik, Hrvatska, 28.09.-3.10.2015.
Ključne riječi: Tiluriji; Gardun; rimski vojni logor; Dalmacija
( Tilurium; Gardun; roman military camp; Dalmatia )
Sažetak:
Rimski vojni logor TILURIUM (selo Gardun – Vojnić kod Trila) sustavno se istražuje od 1997. godine. Na početku istraživanja pred istraživače se postavilo više ciljeva, od kojih kao najznačajnije valja istaknuti slijedeće: 1. Konačno utvrđivanje položaja i parametara nekadašnjeg rimskog legijskog logora. 2. Utvrđivanje kronologije gradnje kao i njene stratigrafije. I kao 3. zaustavljanje odljeva arheoloških nalaza s tog lokaliteta, te budućim nalazima utvrditi kontekst koji nema ni jedan gardunski spomenik koji se čuva u muzejima. Sve dosadašnje rekonstrukcije nekadašnjih događanja u svezi s rimskim logorom Tilurijem i s boravkom rimskih postrojbi u Iliriku, odnosno Dalmaciji, zasnivale su se na samo jednoj znanstvenoj disciplini, naime na staroj povijesti i antičkim pisanim izvorima. Potvrdu dosadašnjih teza ili rezultate koji bi u kombinaciji s dosadašnjim spoznajama mogli pružiti temelje za stvaranje novih zaključaka mogla su donijeti samo arheološka istraživanja. U radu će sažeto biti predstavljeni najznačajniji rezultati navedenih arheoloških istraživanja. Zahvaljujući njima danas u velikoj mjeri možemo rekonstruirati parametre nekadašnjeg logora, organizaciju jugoistočnog dijela logora te izgled pojedinih logorskih građevina, a pokretni arheološki nalazi koji potječu iz istraživanja upotpunjuju naše dosadašnje spoznaje o kronologiji gradnje.
Vrsta sudjelovanja: Predavanje
Vrsta prezentacije u zborniku: Sažetak
Vrsta recenzije: Međunarodna recenzija
Projekt / tema: HRZZ-IP-2013-11-6505
Izvorni jezik: HRV
Kategorija: Znanstveni
Znanstvena područja:
Arheologija
Upisao u CROSBI: Domagoj Tončinić (dtoncini@ffzg.hr), 2. Lis. 2015. u 10:12 satiVerzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4