Hranidbena i zdravstvena vrijednost matovilca, rige i potočarke (CROSBI ID 398483)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Brekalo, Marija
Fabek, Sanja
Radman, Sanja
hrvatski
Hranidbena i zdravstvena vrijednost matovilca, rige i potočarke
U Hrvatskoj, a i u svijetu, posljednjih je godina u porastu potrošnja rezanog lisnatog povrća čiji su mladi listovi bogat izvor vitamina, minerala i vrijednih fitotvari. Zbog sve veće potrage čovječanstva za vrijednim nutritivnim tvarima koje daje priroda, proizvodnja a i sama konzumacija povrća bazira se na tome da, osim obroka, povrće predstavlja lijek koji doprinosi očuvanju zdravlja. Tu se posebno ističu lisnate vrste poput matovilca (Valerianella locusta), rige (Eruca sativa) i potočarke (Nasturtium officinale), koje obiluju najvažnijim hranjivim tvarima, ali zbog obilja fitotvari koje sadrže djeluju preventivno i kurativno na brojne bolesti modernog doba. Matovilac sadrži najviše željeza, bogat je vitaminom C te djeluje umirujuće na živčani sustav, budući da sadrži valerijansku kiselinu. Riga je bogata magnezijem i cinkom te glukozinolatima, fitotvarima za koje je dokazano da imaju antikancerogeno djelovanje. Potočarka sadrži više željeza od špinata, ima dokazano najbolja antivirusna svojstva te najjače antibakterijsko djelovanje. Lisnate povrtne vrste obiluju vitaminima, mineralima, bogate su vodom te imaju malu energijsku vrijednost, zbog čega bi trebale biti nezaobilazni obrok za svaku dobnu skupinu.
Valerianella locusta; Eruca sativa; Nasturtium officinale; vitamini; minerali; zdravlje
nije evidentirano
engleski
Nutritional and health value of lamb's lettuce, rocket and watercress
nije evidentirano
Valerianella locusta; Eruca sativa; Nasturtium officinale; vitamins; minerals; health
nije evidentirano
Podaci o izdanju
20
29.09.2015.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Agronomski fakultet
Zagreb