Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Koncept tehnologije prerade jabuka bez otpada (CROSBI ID 627905)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | međunarodna recenzija

Šic Žlabur, Jana ; Voća, Sandra ; Dobričević, Nadica ; Pliestić, Stjepan ; Galić, Ante ; Skendrović-Babojelić, Martina Koncept tehnologije prerade jabuka bez otpada // Zbornik sažetaka 4. simpozija s međunarodnim sudjelovanjem / Rožac, Vlatko ; Bolšec, Boris ; Kučera, Sanja et al. (ur.). Bilje: Javna ustanova "Park prirode Kopački rit", Poljoprivredni fakultet u Osijeku, Fakultet za odgoj i obrazovne znanosti, Osijek, 2015. str. 51-52

Podaci o odgovornosti

Šic Žlabur, Jana ; Voća, Sandra ; Dobričević, Nadica ; Pliestić, Stjepan ; Galić, Ante ; Skendrović-Babojelić, Martina

hrvatski

Koncept tehnologije prerade jabuka bez otpada

Jabuka je vodeća voćarska kultura zastupljena u uzgoju Hrvatske. Sve više proizvođača, osim podizanja nasada i proizvodnje plodova za plasman u svježem stanju, najčešće u sklopu registriranih obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava uvodi i linije prerade s ciljem proširenja ponude na različite prehrambene proizvode, kao što su to džemovi, punila octovi, likeri, bezalkoholni osvježavajući sokovi i drugi slični proizvodi. Svaki tehnologijski postupak prerade tijekom proizvodnje nužno zahtijeva pridržavanje u nizu zakonski propisanih koraka, a koji između ostalih pretpostavljaju i zbrinjavanje otpada. Prvenstveno zbog podizanja svijesti za potrebom očuvanja i zaštite prirode, proizvođači hrane se potiču na upotrebu neinvazivnih tehnologijskih postupaka usmjerenih na proizvodnju visoko kvalitetnih prehrambenih proizvoda povećane nutritivne vrijednosti, zdravstveno ispravnih sa što manjom količinom otpada prilikom proizvodnje i kvalitetnog zbrinjavanja istog. Tijekom klasične proizvodnje soka od jabuke na manjem gospodarstvu postavlja se problem adekvatnog zbrinjavanja biološkog otpada. Naime, osnovni koraci u proizvodnji svježeg jabučnog soka uključuju odstranjivanje peteljke i sjemene lože, te prešanje plodova s ciljem istiskivanja soka. Odstranjena sjemena loža, kao i ostatak jabučne pulpe i kožice nakon istiskivanja soka predstavljaju otpad prilikom čega zahtijevaju posebno zbrinjavanje. Važno je naglasiti kako dijelovi sjemene lože (koštice), a posebno pulpa i kožica prethodno definirane kao otpad, predstavljaju perspektivan poluproizvod u različitim industrijskim granama poput prehrambene ili farmaceutske industrije, slijedom čega je potrebna njihova obrada za daljnju upotrebu. Preostala pulpa nakon istiskivanja soka može predstavljati sirovinu za proizvodnju džemova i punila u prehrambenoj industriji. Također, kožica ploda jabuke predstavlja dio koji najviše obiluje polifenolnim spojevima izrazito visokog antioksidacijskog kapaciteta. U posljednje vrijeme upravo se iz ostataka pulpe i kožice jabuke, modernim postupcima izoliraju polifenolni spojevi, koji se koriste u farmaceutskoj industriji. Osim za prehranu ljudi, osušena jabučna pulpa s kožicom predstavlja i vrlo kvalitetan dodatak s visokim sadržajem esencijalnih nutrijenata, vitamina i minerala u ishrani životinja, pogotovo konja. Temeljem svega navedenog važno je naglasiti kako suvremena proizvodnja hrane između ostalog treba pretpostavljati upotrebu tehnologijskih procesa i metoda zbrinjavanja otpada izravno usmjerenih na potrebu očuvanja okoliša, a s ciljem promicanja održivog razvoja.

jabuka; prerada; tehnologijski postupci; održivi razvoj; otpad

nije evidentirano

engleski

The concept of the apple processing technology without waste

nije evidentirano

apple; processing; technological procedures; suistanable development; waste

nije evidentirano

Podaci o prilogu

51-52.

2015.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Zbornik sažetaka 4. simpozija s međunarodnim sudjelovanjem

Rožac, Vlatko ; Bolšec, Boris ; Kučera, Sanja ; Tot Forjan, Renata

Bilje: Javna ustanova "Park prirode Kopački rit", Poljoprivredni fakultet u Osijeku, Fakultet za odgoj i obrazovne znanosti, Osijek

1849-8264

Podaci o skupu

4. simpozij s međunarodnim sudjelovanjem Kopački rit jučer, danas, sutra

predavanje

01.10.2015-02.10.2015

Kopačevo, Hrvatska

Povezanost rada

nije evidentirano