Koncept tehnologije prerade jabuka bez otpada (CROSBI ID 627905)
Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | međunarodna recenzija
Podaci o odgovornosti
Šic Žlabur, Jana ; Voća, Sandra ; Dobričević, Nadica ; Pliestić, Stjepan ; Galić, Ante ; Skendrović-Babojelić, Martina
hrvatski
Koncept tehnologije prerade jabuka bez otpada
Jabuka je vodeća voćarska kultura zastupljena u uzgoju Hrvatske. Sve više proizvođača, osim podizanja nasada i proizvodnje plodova za plasman u svježem stanju, najčešće u sklopu registriranih obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava uvodi i linije prerade s ciljem proširenja ponude na različite prehrambene proizvode, kao što su to džemovi, punila octovi, likeri, bezalkoholni osvježavajući sokovi i drugi slični proizvodi. Svaki tehnologijski postupak prerade tijekom proizvodnje nužno zahtijeva pridržavanje u nizu zakonski propisanih koraka, a koji između ostalih pretpostavljaju i zbrinjavanje otpada. Prvenstveno zbog podizanja svijesti za potrebom očuvanja i zaštite prirode, proizvođači hrane se potiču na upotrebu neinvazivnih tehnologijskih postupaka usmjerenih na proizvodnju visoko kvalitetnih prehrambenih proizvoda povećane nutritivne vrijednosti, zdravstveno ispravnih sa što manjom količinom otpada prilikom proizvodnje i kvalitetnog zbrinjavanja istog. Tijekom klasične proizvodnje soka od jabuke na manjem gospodarstvu postavlja se problem adekvatnog zbrinjavanja biološkog otpada. Naime, osnovni koraci u proizvodnji svježeg jabučnog soka uključuju odstranjivanje peteljke i sjemene lože, te prešanje plodova s ciljem istiskivanja soka. Odstranjena sjemena loža, kao i ostatak jabučne pulpe i kožice nakon istiskivanja soka predstavljaju otpad prilikom čega zahtijevaju posebno zbrinjavanje. Važno je naglasiti kako dijelovi sjemene lože (koštice), a posebno pulpa i kožica prethodno definirane kao otpad, predstavljaju perspektivan poluproizvod u različitim industrijskim granama poput prehrambene ili farmaceutske industrije, slijedom čega je potrebna njihova obrada za daljnju upotrebu. Preostala pulpa nakon istiskivanja soka može predstavljati sirovinu za proizvodnju džemova i punila u prehrambenoj industriji. Također, kožica ploda jabuke predstavlja dio koji najviše obiluje polifenolnim spojevima izrazito visokog antioksidacijskog kapaciteta. U posljednje vrijeme upravo se iz ostataka pulpe i kožice jabuke, modernim postupcima izoliraju polifenolni spojevi, koji se koriste u farmaceutskoj industriji. Osim za prehranu ljudi, osušena jabučna pulpa s kožicom predstavlja i vrlo kvalitetan dodatak s visokim sadržajem esencijalnih nutrijenata, vitamina i minerala u ishrani životinja, pogotovo konja. Temeljem svega navedenog važno je naglasiti kako suvremena proizvodnja hrane između ostalog treba pretpostavljati upotrebu tehnologijskih procesa i metoda zbrinjavanja otpada izravno usmjerenih na potrebu očuvanja okoliša, a s ciljem promicanja održivog razvoja.
jabuka; prerada; tehnologijski postupci; održivi razvoj; otpad
nije evidentirano
engleski
The concept of the apple processing technology without waste
nije evidentirano
apple; processing; technological procedures; suistanable development; waste
nije evidentirano
Podaci o prilogu
51-52.
2015.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
Zbornik sažetaka 4. simpozija s međunarodnim sudjelovanjem
Rožac, Vlatko ; Bolšec, Boris ; Kučera, Sanja ; Tot Forjan, Renata
Bilje: Javna ustanova "Park prirode Kopački rit", Poljoprivredni fakultet u Osijeku, Fakultet za odgoj i obrazovne znanosti, Osijek
1849-8264
Podaci o skupu
4. simpozij s međunarodnim sudjelovanjem Kopački rit jučer, danas, sutra
predavanje
01.10.2015-02.10.2015
Kopačevo, Hrvatska