Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Konzerviranje ploda maline zamrzavanjem (CROSBI ID 398949)

Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad

Janković, Mišel Konzerviranje ploda maline zamrzavanjem / Voća, Sandra (mentor); Šic Žlabur, Jana (neposredni voditelj). Zagreb, Agronomski fakultet, 2015

Podaci o odgovornosti

Janković, Mišel

Voća, Sandra

Šic Žlabur, Jana

hrvatski

Konzerviranje ploda maline zamrzavanjem

Malina je biljna vrsta čije su zdravstvene i prehrambene vrijednosti poznavali i Stari Grci. Latinski naziv „idaeus“ potječe od imena planine Ida na otoku Kreti, gdje raste kao samonikla biljka. Malina je višegodišnja zeljasta biljka iz porodice ruža (Rosaceae) čiji izdanci narastu i do 250 cm, a najčešće raste u obliku grma. Životni vijek maline je 8 do 14 godina, a pojedine biljke dožive i do 20 godina. Plod maline je iznimno povoljnog nutritivnog sadržaja, te se iz navedenog razloga koristi u ljudskoj prehrani kao svježe voće ili u različitim vrstama prerađevina: sirup, džem, liker, vino, kompot i dr. Zbog značajne količine vitamina C i sadržaja antioksidansa važna je i u farmaceutskoj industriji. Iako je malina vrlo rentabilna kultura i način uzgoja jednostavan, u Republici Hrvatskoj nema značajnijih površina na kojima se uzgaja. Najveći svjetski proizvođači su Ruska federacija, Srbija, Čile, SAD i Poljska, dok je posljednjih godina zabilježen značajni porast novo posađenih površina u Bosni i Hercegovini. Cilj ovog rada je prikazati glavne metode prerade ploda europske maline (Rubus idaeus L.) različitim tehnologijama, konkretno konzerviranje primjenom niskih temperatura.

malina; mogućnosti prerade; tehnologija prerade; konzerviranje niskim temperaturama

nije evidentirano

engleski

Preservation of raspberry fruit by freezing technology

nije evidentirano

raspberry; possibilities of processing; processing technology; preservation by low temperatures

nije evidentirano

Podaci o izdanju

18

28.09.2015.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Agronomski fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Poljoprivreda