Konzerviranje ploda maline zamrzavanjem (CROSBI ID 398949)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Janković, Mišel
Voća, Sandra
Šic Žlabur, Jana
hrvatski
Konzerviranje ploda maline zamrzavanjem
Malina je biljna vrsta čije su zdravstvene i prehrambene vrijednosti poznavali i Stari Grci. Latinski naziv „idaeus“ potječe od imena planine Ida na otoku Kreti, gdje raste kao samonikla biljka. Malina je višegodišnja zeljasta biljka iz porodice ruža (Rosaceae) čiji izdanci narastu i do 250 cm, a najčešće raste u obliku grma. Životni vijek maline je 8 do 14 godina, a pojedine biljke dožive i do 20 godina. Plod maline je iznimno povoljnog nutritivnog sadržaja, te se iz navedenog razloga koristi u ljudskoj prehrani kao svježe voće ili u različitim vrstama prerađevina: sirup, džem, liker, vino, kompot i dr. Zbog značajne količine vitamina C i sadržaja antioksidansa važna je i u farmaceutskoj industriji. Iako je malina vrlo rentabilna kultura i način uzgoja jednostavan, u Republici Hrvatskoj nema značajnijih površina na kojima se uzgaja. Najveći svjetski proizvođači su Ruska federacija, Srbija, Čile, SAD i Poljska, dok je posljednjih godina zabilježen značajni porast novo posađenih površina u Bosni i Hercegovini. Cilj ovog rada je prikazati glavne metode prerade ploda europske maline (Rubus idaeus L.) različitim tehnologijama, konkretno konzerviranje primjenom niskih temperatura.
malina; mogućnosti prerade; tehnologija prerade; konzerviranje niskim temperaturama
nije evidentirano
engleski
Preservation of raspberry fruit by freezing technology
nije evidentirano
raspberry; possibilities of processing; processing technology; preservation by low temperatures
nije evidentirano
Podaci o izdanju
18
28.09.2015.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Agronomski fakultet
Zagreb