Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Mogućnosti prerade dunje (CROSBI ID 398955)

Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad

Cipek, Martina Mogućnosti prerade dunje / Dobričević, Nadica (mentor); Šic Žlabur, Jana (neposredni voditelj). Zagreb, Agronomski fakultet, . 2013

Podaci o odgovornosti

Cipek, Martina

Dobričević, Nadica

Šic Žlabur, Jana

hrvatski

Mogućnosti prerade dunje

Dunja je voćna vrsta poznata od davnina. Osjetljiva je na bakteriozna oboljenja pa se zbog toga vrlo rijetko uzgaja. Tolerantna je prema suši te ne podnosi visoke razine vapna u tlu. Dunja je po broju sorata najsiromašnija voćna vrsta, od nekoliko stotina sorata danas se uzgaja samo desetak. U Hrvatskoj ima tek nekoliko proizvođača koji se bave preradom dunje. Plod dunje bogat je vitaminima i mineralima. Osim izvanredno hranjive vrijednosti ploda dunje, također značajnu ulogu ima i u medicini te manji dio u kozmetici. U ljekovite svrhe upotrebljava se cijeli dio biljke dunje : plodovi, listovi i sjeme. Značajniju ulogu ima u proizvodnji prerađevina kao što su džemovi, marmelade, kompoti, želei, sir od dunje, likeri te rakije. Najviše je raširena proizvodnja rakije od dunje. Cilj ovog završnog rada bio je opisati mogućnosti prerade dunje u različite prehrambene proizvode, a time i što više popularizirati proizvode na bazi dunje zbog njenog vrlo aromatičnog okusa, ali i visoke nutritivne vrijednosti.

dunja; rakija; džem; žele; dunjin sir

nije evidentirano

engleski

Possibilities of quince processing

nije evidentirano

quince; brandy; jam; jelly; quince cheese

nije evidentirano

Podaci o izdanju

17

19.09.2013.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Agronomski fakultet

Zagreb

Povezanost rada

nije evidentirano