Mogućnosti prerade dunje (CROSBI ID 398955)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Cipek, Martina
Dobričević, Nadica
Šic Žlabur, Jana
hrvatski
Mogućnosti prerade dunje
Dunja je voćna vrsta poznata od davnina. Osjetljiva je na bakteriozna oboljenja pa se zbog toga vrlo rijetko uzgaja. Tolerantna je prema suši te ne podnosi visoke razine vapna u tlu. Dunja je po broju sorata najsiromašnija voćna vrsta, od nekoliko stotina sorata danas se uzgaja samo desetak. U Hrvatskoj ima tek nekoliko proizvođača koji se bave preradom dunje. Plod dunje bogat je vitaminima i mineralima. Osim izvanredno hranjive vrijednosti ploda dunje, također značajnu ulogu ima i u medicini te manji dio u kozmetici. U ljekovite svrhe upotrebljava se cijeli dio biljke dunje : plodovi, listovi i sjeme. Značajniju ulogu ima u proizvodnji prerađevina kao što su džemovi, marmelade, kompoti, želei, sir od dunje, likeri te rakije. Najviše je raširena proizvodnja rakije od dunje. Cilj ovog završnog rada bio je opisati mogućnosti prerade dunje u različite prehrambene proizvode, a time i što više popularizirati proizvode na bazi dunje zbog njenog vrlo aromatičnog okusa, ali i visoke nutritivne vrijednosti.
dunja; rakija; džem; žele; dunjin sir
nije evidentirano
engleski
Possibilities of quince processing
nije evidentirano
quince; brandy; jam; jelly; quince cheese
nije evidentirano
Podaci o izdanju
17
19.09.2013.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Agronomski fakultet
Zagreb