Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Šipak (Punica granatum L.), žižula (Ziziphus jujuba Mill.), badem (Prunus dulcis (Mill.) D.A. Webb), planika (Arbutus unedo L.) i obični koprivić (Celtis australis L.) u Istri (CROSBI ID 13210)

Autorska knjiga | ostalo

Baldini M. ; Ban D. ; Bandelj D. ; Baruca Arbeiter A. ; Bučar-Miklavčić M. ; Butinar B. ; Cigić B. ; Ferenac M. ; Godena S. ; Gunde- Cimerman N. et al. Šipak (Punica granatum L.), žižula (Ziziphus jujuba Mill.), badem (Prunus dulcis (Mill.) D.A. Webb), planika (Arbutus unedo L.) i obični koprivić (Celtis australis L.) u Istri. Koper: Univerza na Primorskem ; Univerzitetna založba Annales, 2015

Podaci o odgovornosti

Baldini M. ; Ban D. ; Bandelj D. ; Baruca Arbeiter A. ; Bučar-Miklavčić M. ; Butinar B. ; Cigić B. ; Ferenac M. ; Godena S. ; Gunde- Cimerman N. ; Hladnik M. ; Krapac, M ; Lukić M. ; Miklavčić Višnjevec A. ; Nečemer M. ; Ota A. ; Pikel V. ; Poklar Ulrih N. ; Prgomet Ž. ; Skrt M. ; Smole Možina S. ; Ulrih V. ; Valenčić V. ; Zgrablić B.

hrvatski

Šipak (Punica granatum L.), žižula (Ziziphus jujuba Mill.), badem (Prunus dulcis (Mill.) D.A. Webb), planika (Arbutus unedo L.) i obični koprivić (Celtis australis L.) u Istri

U okviru projekta Rast Istre zadali smo si cilj, otkriti gdje u prirodi (pogranično područje Istre) rastu stabla/grmovi žižula i šipka. Pratili smo vegetaciju pojedinih stabala šipka i žižula u 2014. godini na različitim lokacijama koje su navedene u monografiji. Pojedina su stabla morfološki opisana (listovi, cvjetovi, plodovi) te genetski analizirana. Za šipak je utvrđena velika raznolikost – bioraznolikost. Genetske su analize pokazale da na području Istre uspijevaju genotipovi šipka koji do sada još nisu bili opisani. U slučaju žižule nešto je drugačije i pronađena su samo tri genotipa. Plodovima i listovima šipka, žižule, badema, planike i koprivića određivali smo prehrambenu vrijednost i sadržaj fenolnih spojeva. Vodene i etanolne ekstrakte testirali smo i s obzirom na njihovo antioksidacijsko, antibakterijsko i protugljivično djelovanje.

šipak; žižula; prehrambene vrijednosti; genetika; morfologija

nije evidentirano

engleski

Pomegranate(Punica granatum L.), jujube (Ziziphus jujuba Mill.), almond (Prunus dulcis (Mill.) D.A. Webb), strawberry tree (Arbutus unedo L.) and common hackberry (Celtis australis L.) in Istria

nije evidentirano

pomegranate; jujube; nutritional value; genetics; morphology

nije evidentirano

Podaci o izdanju

Koper: Univerza na Primorskem ; Univerzitetna založba Annales

2015.

978-961-6964-42-5

139

objavljeno

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija), Prehrambena tehnologija