Od istarskog feuda do duždevskog stola: meso i druge namirnice životinjskog podrijetla (kraj 16. i početak 17. stoljeća) (CROSBI ID 54894)
Prilog u knjizi | izvorni znanstveni rad
Podaci o odgovornosti
Doblanović, Danijela
hrvatski
Od istarskog feuda do duždevskog stola: meso i druge namirnice životinjskog podrijetla (kraj 16. i početak 17. stoljeća)
Na temelju bogatih obiteljskih fondova obitelji Grimani, ponajviše korespondencije, autorica promatra prisutnost namirnica životinjskog podrijetla na stolu duždevske obitelji Grimani. Analizirala je sličnosti i razlike, dodirne točke između "siromašne" i "bogate" kuhinje i važnost istarskih feudalnih posjeda kao izvora hrane za mletačko plemstvo. Istarski su feudalni posjedi, Savičenta i Vižinada, svakako imali veliku važnost kao izvori, ali i posrednici u nabavljanju mnogih prehrambenih artikala. Namirnice koje su se slale u Veneciju svjedoče o velikoj važnosti ptica (jarebica i dr.) u prehrani viših slojeva, ali i elementima seljačke kuhinje na plemićkome stolu.
hrana, meso, divljač, Istra, Venecija, 16. i 17. stoljeće
nije evidentirano
engleski
From the Istrian Feudal Estate to the Dog's Table: Meat and Other Food of Animal Origin (The End of the Sixteenth Century and the Beginning of the Seventeenth Century)
nije evidentirano
food, meat, venison, Istria, Venice, 16th and 17th century
nije evidentirano
Podaci o prilogu
136-142.
objavljeno
Podaci o knjizi
Animalia, bestiae, ferrae…: O životinjama u povijesti na jadranskom prostoru
Mogorović Crljenko, Marija i Uljančić Vekić, Elena
Poreč: Zavičajni muzej Poreštine ; Sveučilište Jurja Dobrile u Puli ; Državni arhiv u Pazinu
2015.
978-953-8060-00-9