Antioksidacijski sustav u listovima jabuke u ekološkom i integriranom sustavu zaštite (CROSBI ID 630515)
Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | domaća recenzija
Podaci o odgovornosti
Marija Viljevac Vuletić ; Vesna Tomaš ; Ines Mihaljević ; Zorica Jurković ; Krunoslav Dugalić
hrvatski
Antioksidacijski sustav u listovima jabuke u ekološkom i integriranom sustavu zaštite
Konvencionalna proizvodnja jabuke dugoročno može imati negativan učinak na okoliš te negativno utjecati na ljudsko zdravlje. Integrirana zaštita bilja je prvi korak naprijed u održivoj poljoprivredi, a slijedi je ekološka zaštita. Cilj ovoga rada je bio istražiti ponašanje antioksidacijskog sustava u listovima jabuke pod utjecajem pripravaka koji se koriste u ekološkoj i integriranoj zaštiti u odnosu na kontrolni tretman. Istraživanje je provedeno u voćnjaku Tovljač Poljoprivrednog instituta Osijek na tri kultivara jabuke (Priam, Rewewna i Pink Lady) koji se razlikuju po svojoj prikladnosti za ekološki uzgoj. Analizirano je nekoliko antioksidacijskih enzima i ukupni polifenoli u listu jabuke. Aktivnosti katalaze i askorbat peroksidaze nisu bile različite između kontrolnih i ekoloških tretmana u istraživanim kultivarima. Enzim gvajakol peroksidaza (GPOD) pokazala je statistički značajne razlike u tretmanima na način da je kod konvencionalnih kultivara (Priam i Rewena) njena aktivnost bila povećana u ekološkom tretmanu dok je kod Pink Lady bila najveća GPOD aktivnost u kontrolnom u odnosu na ekološki i integrirani zaštitni tretman. Suprotno GPOD aktivnosti, sadržaj ukupnih polifenola lista je bio niži u ekološkom tretmanu kultivara Priam i Rewena, a viši u ekološkom i integriranom tretmanu kultivara Pink Lady. Iz dobivenih rezultata može se zaključiti da je ekološka i integrirana zaštita utjecala samo na dio antioksidacijskog sustava na citoplazmatskom nivou dok na stanične organele nije utjecala.
antioksidacijski sustav; ekološki sustav zaštite; integrirani sustav zaštite; list jabuke
nije evidentirano
engleski
Antioxidative system in apple leaves under ecological and integrated plant protection
nije evidentirano
antioxidative system; apple leaf; ecological plant protection; integrated plant protection
nije evidentirano
Podaci o prilogu
23-24.
2015.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
Okolišno prihvatljiva proizvodnja kvalitetne i sigurne hrane
Kralik, Gordana
Osijek: Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
978-953-7871-51-2
Podaci o skupu
"Okolišno prihvatljiva proizvodnja kvalitetne i sigurne hrane"
predavanje
11.12.2015-11.12.2015
Osijek, Hrvatska