Autohtoni mesni proizvodi Slavonije i Baranje (CROSBI ID 400209)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Alivojvodić, Sara
Mastanjević, Krešimir
hrvatski
Autohtoni mesni proizvodi Slavonije i Baranje
Autohtoni mesni proizvodi Slavonije i Baranje najčešće se proizvode od mesa svinja. Pasmine svinje koje se koriste za proizvodnju autohtonih slavonskih i baranjskih mesnih proizvoda su švedski landras, veliki jorkšir i crna slavonska svinja. Autohtoni mesni proizvodi se najčešće konzerviraju soljenjem, dimljenjem, fermentacijom, sušenjem i zrenjem. Konzerviranje dimljenjem koristi dim nastao sagorjevanjem strugotina drveta te ima antioksdativno i baktericidno djelovanje. Konzerviranje soljenjem zasniva se na konzervirajućem djelovanju kuhinjske soli i različitih začina. Tijekom proizvodnje i konzerviranja autohtonih proizvoda Slavonije i Baranje može doći do različitih grešaka u proizvodnji i kvarenja proizvoda. Greške mogu biti u boji, mirisu, okusu i strukturi, a kvarenje je najčešće uzrokovano mikroorganizmima. Najpoznatiji autohtoni mesni proizvodi Slavonije i Baranje su: Slavonski i Baranjski kulen, Slavonska kobasica, Slavonska šunka, domaća suha slanina, kulenova seka, čvarci te krvavica.
autohtoni mesni proizvodi ; Slavonija ; Baranja ; konzerviranje ; Slavonski kulen ; Baranjski kulen
nije evidentirano
engleski
Indigenous meat products of Slavonija and Baranja
nije evidentirano
indigenous meat products ; Slavonija ; Baranja ; preservation ; Slavonian kulen ; Baranjski kulen
nije evidentirano
Podaci o izdanju
28
12.10.2015.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Osijek