Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

In vitro probavljivost vlakana hidrotermički obrađene mješavine suncokretove i sojine sačme (CROSBI ID 400241)

Ocjenski rad | diplomski rad

Jarnjak, Mario In vitro probavljivost vlakana hidrotermički obrađene mješavine suncokretove i sojine sačme / Kljak, Kristina (mentor); Zagreb, Agronomski fakultet, 2015

Podaci o odgovornosti

Jarnjak, Mario

Kljak, Kristina

hrvatski

In vitro probavljivost vlakana hidrotermički obrađene mješavine suncokretove i sojine sačme

Hranidba visoko-mliječnih krava zahtijeva povećani udio nerazgradivog proteina koji se podmiruje hranjenjem proteinskim krmivima s proteinima hidrotermičkom obradom zaštićenim od razgradnje u buragu. Zbog toga je dobro poznat utjecaj hidrotermičke obrade na protein i njegovu razgradnju, dok je utjecaj na probavljivost vlakana soje i njime bogate suncokretova sačme malo poznat. Cilj ovog istraživanja je bio usporediti kinetiku in vitro probavljivosti suhe tvari (ST), te neutralnih i kiselih detergent vlakana (NDV i KDV) neobrađene sojine i suncokretove sačme te njihove mješavina prije i nakon hidrotermičke obrade. Hidrotermička obrada provedena je u proizvodnim uvjetima ekspandiranjem mješavine podjednakog udjela sojine i suncokretove sačme. In vitro buražna probavljivost ST, NDV i KDV pratila se nakon 8, 16, 24 i 30 sati, a na temelju dobivenih vrijednosti izračunati su parametri kinetike probavljivosti. Oljuštena sačma suncokreta sadržavala je tri puta više svake od frakcije vlakana i čak 22, 5 puta više klorgenske kiseline. Sadržaj NDV i KDL (kiseli detergent lignin) bio je sličan u mješavini prije i nakon obrade, dok je hidrotermički tretman snizio sadržaj KDV. Hidrotermička obrada ekspandiranjem signifikantno je povisila udio razgradivih i smanjila udio nerazgradivih neutralnih detergent vlakana, te usporila brzinu i odgodila početak njihove fermentacije. Na temelju dobivenih rezultata može se zaključiti da hidrotermička obrada ekspandiranjem ne samo da zaštićuje protein već povećava i razgradnju vlakana.

suncokretova sačma; sojina sačma; in vitro buražna probavljivost; hidrotermička obrada

nije evidentirano

engleski

In vitro digestibility of fibers from hydrothermally processed mixture of sunflower and soybean meal

nije evidentirano

sunflower meal; soybean meal; in vitro ruminal digestibility; hydrothermal treatment

nije evidentirano

Podaci o izdanju

43

27.02.2015.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Agronomski fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)