Utjecaj temperature i ultrazvuka na udio fenola i antioksidativnu aktivnost soka od aronije (CROSBI ID 400283)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Ćorić, Antonija
Kopjar, Mirela
hrvatski
Utjecaj temperature i ultrazvuka na udio fenola i antioksidativnu aktivnost soka od aronije
U ovom radu ispitivan je utjecaj temperature i ultrazvuka na udio fenola i antioksidativnu aktivnost soka od aronije kojem su dodani saharoza ili trehaloza (10%). Povišenjem temperature i upotrebom ultrazvuka udio fenola u kontrolnom uzorku i u uzorku s dodatkom saharoze se snižavao, dok je kod uzorka s dodatkom trehaloze zabilježen porast udjela fenola. Ovi rezultati potvrđuju protektivnu ulogu trehaloze na fenole prilikom tretiranja soka aronije povišenom temperaturom u odnosu na saharozu. Kod udjela flavonoida zabilježene su nešto niže vrijednosti porastom temperature i upotrebom ultrazvuka. Budući da su antocijani dosta nestabilni spojevi, njihov udio se smanjivao povišenjem temperature, dok je upotreba ultrazvuka imala pozitivan utjecaj na udio antocijana. Postotak polimerne boje se povećavao sniženjem udjela antocijana. Antioksidativna aktivnost određivana je pomoću DPPH, ABTS i FRAP metoda. Usporedbom rezultata dobivenih pomoću ove tri metode, najveća antioksidativna aktivnost dobivena je primjenom ABTS metode.
sok aronije; fenoli; antocijani; antioksidativna aktivnost; ultrazvuk; temperatura
nije evidentirano
engleski
Influence of temperature and ultrasound on content of phenolics and antioxidative activity in aronia juice
nije evidentirano
aronia juice; phenolics; anthocyanins; antioxidative activity; ultrasound; temperature
nije evidentirano
Podaci o izdanju
54
25.09.2015.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Sveučilište u Mostaru, Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet
Mostar