Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Utjecaj temperature i ultrazvuka na udio fenola i antioksidativnu aktivnost soka od aronije (CROSBI ID 400283)

Ocjenski rad | diplomski rad

Ćorić, Antonija Utjecaj temperature i ultrazvuka na udio fenola i antioksidativnu aktivnost soka od aronije / Kopjar, Mirela (mentor); Mostar, Sveučilište u Mostaru, Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet, . 2015

Podaci o odgovornosti

Ćorić, Antonija

Kopjar, Mirela

hrvatski

Utjecaj temperature i ultrazvuka na udio fenola i antioksidativnu aktivnost soka od aronije

U ovom radu ispitivan je utjecaj temperature i ultrazvuka na udio fenola i antioksidativnu aktivnost soka od aronije kojem su dodani saharoza ili trehaloza (10%). Povišenjem temperature i upotrebom ultrazvuka udio fenola u kontrolnom uzorku i u uzorku s dodatkom saharoze se snižavao, dok je kod uzorka s dodatkom trehaloze zabilježen porast udjela fenola. Ovi rezultati potvrđuju protektivnu ulogu trehaloze na fenole prilikom tretiranja soka aronije povišenom temperaturom u odnosu na saharozu. Kod udjela flavonoida zabilježene su nešto niže vrijednosti porastom temperature i upotrebom ultrazvuka. Budući da su antocijani dosta nestabilni spojevi, njihov udio se smanjivao povišenjem temperature, dok je upotreba ultrazvuka imala pozitivan utjecaj na udio antocijana. Postotak polimerne boje se povećavao sniženjem udjela antocijana. Antioksidativna aktivnost određivana je pomoću DPPH, ABTS i FRAP metoda. Usporedbom rezultata dobivenih pomoću ove tri metode, najveća antioksidativna aktivnost dobivena je primjenom ABTS metode.

sok aronije; fenoli; antocijani; antioksidativna aktivnost; ultrazvuk; temperatura

nije evidentirano

engleski

Influence of temperature and ultrasound on content of phenolics and antioxidative activity in aronia juice

nije evidentirano

aronia juice; phenolics; anthocyanins; antioxidative activity; ultrasound; temperature

nije evidentirano

Podaci o izdanju

54

25.09.2015.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Sveučilište u Mostaru, Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet

Mostar

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija