Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Utjecaj ultrazvuka na osmotsku dehidrataciju kore naranče (CROSBI ID 400307)

Ocjenski rad | diplomski rad

Papac, Snježana Utjecaj ultrazvuka na osmotsku dehidrataciju kore naranče / Nedić Tiban, Nela (mentor); Osijek, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, . 2015

Podaci o odgovornosti

Papac, Snježana

Nedić Tiban, Nela

hrvatski

Utjecaj ultrazvuka na osmotsku dehidrataciju kore naranče

Osmotska dehidratacija provedena je pomoću otopina saharoze (45, 55, i 65% S) bez i sa dodatkom maltodekstrina (10 i 20% MD), kao i pasteriziranim sirupom naranče (65% NS) pri atmosferskom tlaku (OD) u različitim vremenskim intervalima (2, 7 i 24 sata) sa i bez miješanja. Da bi se poboljšala učinkovitost osmotske dehidratacije i kvaliteta konačnog proizvoda istražena je primjena ultrazvuka uz ispitivanje utjecaja na promjenu boje (flaveda i albeda) i teksturu kore naranče. Također je ispitan utjecaj vakuuma na početku osmotskog procesa (pulsirajuća vakuum impregnacija, PVOD) u cilju ubrzanja kinetike procesa i skraćenja trajanja procesa. Povećanje koncentracije saharoze, kao i dodatak maltodekstrina imalo je značajan utjecaj na indeks učinkovitosti procesa osmotske dehidratacije (DEI) kore naranče. Obrada sa narančinim sirupom (65% NS) pokazala je najviše vrijednosti DEI, dok su najniže DEI vrijednosti izračunate za uzorke obrađene sa najnižom koncentracijom otopina (45% S). Pod djelovanjem ultrazvuka (UZ PVOD), obrada otopinama saharoze u kombinaciji sa maltodekstrinom pokazala je više vrijednosti parametara teksture kore naranče u usporedbi sa obradom otopinama bez dodatka maltodekstrina. Ukupna promjena boje (ΔE) kore naranče veća je u poroznom albedu, a najvišu vrijednost (37, 72) imao je uzorak obrađen sa 65% NS (24 sata sa miješanjem)

kora naranče ; maltodekstrin ; ultrazvuk ; osmotska dehidracija

nije evidentirano

engleski

Effect of ultrasound on osmotic dehydration orange peel

nije evidentirano

orange peel ; maltodextrin ; ultrasound ; osmotic dehydration

nije evidentirano

Podaci o izdanju

52

06.10.2015.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Osijek

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija

Poveznice