Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Proizvodnost mesa krupne divljači na području Slavonije i Baranje, stanje i potencijali (CROSBI ID 631472)

Prilog sa skupa u zborniku | izvorni znanstveni rad | domaća recenzija

Grubešić, Marijan ; Medić, Helga ; Tomljanović, Kristijan ; Marušić Radovčić, Nives ; Tomljanović, Marko ; Bišćan, Antonija ; Đurinac, Dunja Proizvodnost mesa krupne divljači na području Slavonije i Baranje, stanje i potencijali // Proizvodnja hrane i šumarstvo - temelj razvoja istočne Hrvatske / Matić, Slavko ; Tomić, Franjo ; Anić, Igor (ur.). Zagreb: Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti (HAZU), 2015. str. 343-352

Podaci o odgovornosti

Grubešić, Marijan ; Medić, Helga ; Tomljanović, Kristijan ; Marušić Radovčić, Nives ; Tomljanović, Marko ; Bišćan, Antonija ; Đurinac, Dunja

hrvatski

Proizvodnost mesa krupne divljači na području Slavonije i Baranje, stanje i potencijali

U posljednje vrijeme vrlo su aktualni svjetski trendovi proizvodnje hrane na ekološki način, odnosno bez korištenja raznih smjesa za prihranu, ili stimulirajučih dodatak i ostalih umjetno proizvedenih hranjiva koja potiču rast, prirast i razmnožavanje (Mysterund i sur., 2001 ; Ramazin i sur., 1999, ) a sve radi dobivanja što veće količine mesa u što kraćem vremenu i na manjem prostoru (Webster i sur., 2001). Upravo je divljač u otvorenom lovištu pravi primjer izvora hrane minimalno opterećene čovjekovim utjecajem sa znatnim nutricionističkim prednostima i vrijednostima (Njari i sur., 2005). Istraživanjem, u cilju utvrđivanja proizvodnosti mesa divljači iz prirodnog uzgoja, su obuhvaćene tri najzastupljenije vrste krupne divljači (jelen obični, srna i divlja svinja) koje su uzgajaju u otvorenim lovištima na području Republike Hrvatske. Za područje istraživanja odabrana su županijska i državna lovišta koja geografski pripadaju Slavoniji i Baranji, odnosno pet slavonskih županija, u kojima od prirode obitava i u kojima se gospodari navedenim vrstama. Na temelju podataka o fondovima divljači i strukture odstrela izvršena je analiza proizvodnosti mesa krupne divljači na području Slavonije i Baranje. Za isto područje izvršena je analiza potencijala kod intenzivnijeg korištenja ovog prostora u planskom i ciljanom uzgoju divljači s težištem na proizvodnju mesa. Prosječne neto mase pojedine vrste divljači utvrđene su istraživanjem na uzorku od 80 grla navedenih vrsta razvrstanih po spolnoj i dobnoj strukturi. Na temelju prikupljenih podataka izrađeni su modeli i izračunata proizvodnja mesa tri istraživane vrste za područje pet slavonskih županija, te su prikazani financijski rezultati ostvarene i potencijalne proizvodnosti mesa divljači. Godišnji odstrel krupne divljači kreće se prema podacima o realizaciji odstrela od oko 13.000 grla istraživanih vrsta u odnosu na 16 – 17.000 grla planiranih za odstrel, dok su proizvodni potencijali od 23.000 grla u godišnjem odstrelu. Takov odnos u proizvodnosti mesa kreće se u rasponu od ostvarenih 400 tona mesa do mogućih 667 tona, a u financijskom smislu, po važećim cijenama mesa pojedine vrste krupne divljači, ostvaruje se vrijednost od oko 11 milijuna kuna a mogućnosti su do 18 milijuna kuna.

Slavonija i Baranja ; lovišta ; krupna divljač ; meso divljači ; proizvodnja divljačine ;

nije evidentirano

engleski

The productivity of big game meat in Slavonija and Baranja – situation and potentials

nije evidentirano

Slavonija and Baranja ; big game ; game meat ; productivity of game meat

nije evidentirano

Podaci o prilogu

343-352.

2015.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Proizvodnja hrane i šumarstvo - temelj razvoja istočne Hrvatske

Matić, Slavko ; Tomić, Franjo ; Anić, Igor

Zagreb: Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti (HAZU)

978-953-347-043-6

Podaci o skupu

Nepoznat skup

predavanje

29.02.1904-29.02.2096

Povezanost rada

Šumarstvo