Priča o siru iz mišine (CROSBI ID 777630)
Druge vrste radova | popularni rad
Podaci o odgovornosti
Tudor Kalit, Milna
hrvatski
Priča o siru iz mišine
Sir iz mišine tradicionalno se povezuje sa širim područjem šibenskog zaleđa (okolica Knina, Oklaj, Suknovci, Drniš i planina Dinara). Pripravlja se na obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima u razmjerno malim količinama, pa je gotovo nepoznat u ostalim našim područjima. Mišina je lokalni naziv za životinjsku kožu u kojoj sir zrije. Može se opisati kao vreća načinjena od kože cijelog janjeta. Time sir poprima jedinstvena organoleptička svojstva okusa, mirisa, arome i konzistencije. Okus i miris izrazito su pikantni, što je vjerojatno posljedica anaerobnog zrenja u koži tijekom dva do tri mjeseca. Pripravlja se od ovčjeg, a ponekad i od kravljeg mlijeka.
sir iz mišine
nije evidentirano
engleski
Priča o siru iz mišine
nije evidentirano
cheese in a sack
nije evidentirano
Podaci o izdanju
Mljekarski list
2015.
nije evidentirano
objavljeno