Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Priča o siru iz mišine (CROSBI ID 777630)

Druge vrste radova | popularni rad

Tudor Kalit, Milna Priča o siru iz mišine // Mljekarski list. 2015.

Podaci o odgovornosti

Tudor Kalit, Milna

hrvatski

Priča o siru iz mišine

Sir iz mišine tradicionalno se povezuje sa širim područjem šibenskog zaleđa (okolica Knina, Oklaj, Suknovci, Drniš i planina Dinara). Pripravlja se na obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima u razmjerno malim količinama, pa je gotovo nepoznat u ostalim našim područjima. Mišina je lokalni naziv za životinjsku kožu u kojoj sir zrije. Može se opisati kao vreća načinjena od kože cijelog janjeta. Time sir poprima jedinstvena organoleptička svojstva okusa, mirisa, arome i konzistencije. Okus i miris izrazito su pikantni, što je vjerojatno posljedica anaerobnog zrenja u koži tijekom dva do tri mjeseca. Pripravlja se od ovčjeg, a ponekad i od kravljeg mlijeka.

sir iz mišine

nije evidentirano

engleski

Priča o siru iz mišine

nije evidentirano

cheese in a sack

nije evidentirano

Podaci o izdanju

Mljekarski list

2015.

nije evidentirano

objavljeno

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)