Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Patogenost Sclerotinia sclerotiorum za mrkvu, rajčicu i krastavac (CROSBI ID 400553)

Ocjenski rad | diplomski rad

Mikić, Ivan Patogenost Sclerotinia sclerotiorum za mrkvu, rajčicu i krastavac / Ćosić, Jasenka (mentor); Osijek, . 2014

Podaci o odgovornosti

Mikić, Ivan

Ćosić, Jasenka

hrvatski

Patogenost Sclerotinia sclerotiorum za mrkvu, rajčicu i krastavac

U laboratorijskim uvjetima istraživan je utjecaj različitih podloga (PDA i podloga od mrkve), temperatura (15, 22 i 30 °C) i podrijetla (micelij/sklerocij) na rast i razvoj micelija i formiranje sklerocija gljive Sclerotinia sclerotiorum. Također je izvršena umjetna infekcija plodova mrkve, rajčice i krastavca micelijem i sklerocijama S. sclerotiorum u svrhu praćenja razvoja bolesti u uvjetima dnevnog svjetla i u termostat komori. U prosjeku, neovisno o temperaturi i podrijetlu, na PDA podlozi promjer micelija je bio statistički značajno veći (75, 8 mm) nego na podlozi od mrkve (48, 5 mm). Temperatura je imala značajan utjecaj na razvoj micelija, pa je na obje podloge porast micelija bio slabiji na 30 °C u odnosu na 22 °C i 15 °C. Razlika u razvoju micelija iz sklerocija i micelija ovisila je o podlozi i temperaturi. Razvoj sklerocija, njihova brojnost i krupnoća na PDA podlozi ovisili su o temperaturi, pri čemu je temperatura od 22 °C pogodovala razvoju većeg broja sitnijih, a temperatura od 15 °C manjem broju krupnijih sklerocija. Agresivnost patogena pri umjetnoj infekciji na plodove mrkve, rajčice i krastavca ovisila je o uvjetima čuvanja (termostat komora/dnevno svjetlo), podrijetlu (sklerocij/micelij) i domaćinu. Plod mrkve u potpunosti je propao nakon dva tjedna, a najizraženiji simptomi uočeni su pri zarazi micelijem i čuvanju u termostat komori. Trulež je zahvatila preko 50% površine plodova rajčice devet dana nakon infekcije, te je došlo do formiranja micelija i sklerocija. Krastavci zaraženi micelijem propali su neovisno o uvjetima čuvanja, dok se bolest pri zarazi sklerocijama nije razvila.

Sclerotinia sclerotiorum ; podloga ; temperatura ; micelij ; sklerocije ; plodovi

nije evidentirano

engleski

Pathogenicity of Sclerotinia sclerotiorum for carrot, tomato and cucumber

nije evidentirano

Sclerotinia sclerotiorum ; nutrition media ; temperature ; mycelium ; sclerotium ; fruits

nije evidentirano

Podaci o izdanju

45

26.09.2014.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Osijek

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)