Patogenost Sclerotinia sclerotiorum za mrkvu, rajčicu i krastavac (CROSBI ID 400553)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Mikić, Ivan
Ćosić, Jasenka
hrvatski
Patogenost Sclerotinia sclerotiorum za mrkvu, rajčicu i krastavac
U laboratorijskim uvjetima istraživan je utjecaj različitih podloga (PDA i podloga od mrkve), temperatura (15, 22 i 30 °C) i podrijetla (micelij/sklerocij) na rast i razvoj micelija i formiranje sklerocija gljive Sclerotinia sclerotiorum. Također je izvršena umjetna infekcija plodova mrkve, rajčice i krastavca micelijem i sklerocijama S. sclerotiorum u svrhu praćenja razvoja bolesti u uvjetima dnevnog svjetla i u termostat komori. U prosjeku, neovisno o temperaturi i podrijetlu, na PDA podlozi promjer micelija je bio statistički značajno veći (75, 8 mm) nego na podlozi od mrkve (48, 5 mm). Temperatura je imala značajan utjecaj na razvoj micelija, pa je na obje podloge porast micelija bio slabiji na 30 °C u odnosu na 22 °C i 15 °C. Razlika u razvoju micelija iz sklerocija i micelija ovisila je o podlozi i temperaturi. Razvoj sklerocija, njihova brojnost i krupnoća na PDA podlozi ovisili su o temperaturi, pri čemu je temperatura od 22 °C pogodovala razvoju većeg broja sitnijih, a temperatura od 15 °C manjem broju krupnijih sklerocija. Agresivnost patogena pri umjetnoj infekciji na plodove mrkve, rajčice i krastavca ovisila je o uvjetima čuvanja (termostat komora/dnevno svjetlo), podrijetlu (sklerocij/micelij) i domaćinu. Plod mrkve u potpunosti je propao nakon dva tjedna, a najizraženiji simptomi uočeni su pri zarazi micelijem i čuvanju u termostat komori. Trulež je zahvatila preko 50% površine plodova rajčice devet dana nakon infekcije, te je došlo do formiranja micelija i sklerocija. Krastavci zaraženi micelijem propali su neovisno o uvjetima čuvanja, dok se bolest pri zarazi sklerocijama nije razvila.
Sclerotinia sclerotiorum ; podloga ; temperatura ; micelij ; sklerocije ; plodovi
nije evidentirano
engleski
Pathogenicity of Sclerotinia sclerotiorum for carrot, tomato and cucumber
nije evidentirano
Sclerotinia sclerotiorum ; nutrition media ; temperature ; mycelium ; sclerotium ; fruits
nije evidentirano
Podaci o izdanju
45
26.09.2014.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Osijek