STANJE I PERSPEKTIVE PROIZVODNJE ALKOHOLNIH PIĆA OD JAGODASTOG VOĆA (CROSBI ID 631720)
Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa
Podaci o odgovornosti
Pavlešić, Tomislav ; Duralija, Boris
hrvatski
STANJE I PERSPEKTIVE PROIZVODNJE ALKOHOLNIH PIĆA OD JAGODASTOG VOĆA
Jagodasto voće zauzima sve značajnije mjesto u proizvodnji voća u svijetu i Republici Hrvatskoj, bilo da je to izraženo povećanjem površina, količinama proizvedenih plodova ili ukupnom novčanom vrijednosti proizvoda. Proizvodnja različitih alkoholnih pića ima dugu tradiciju na prostorima današnje Republike Hrvatske, a kao najzastupljenije možemo spomenuti proizvodnju piva, vina i rakija. Ulaskom Hrvatske u Europsku zajednicu prihvatili smo zakonsku regulativu Komisije (EU), a što dovodi do potrebe usklađivanja i prilagodbe proizvodnje te organiziranog nastupa na tržištu s postojećim proizvodima kao i onima koji se planiraju proizvoditi. Veliku prednost u poboljšanju postojećih kao i stvaranju novih alkoholnih pića od jagodastog voća leži u činjenici da je veći broj ovih vrsta u kategoriji „super voća“ (superfruit). To znači da se radi o voću koje ima visoku nutritivnu vrijednost i antioksidacijsku aktivnost, da su privlačnog mirisa i okusa te da imaju mogućnost izvrsnog plasmana na tržište. Da bi se ostvarila ekonomski isplativa proizvodnja alkoholnih pića od jagodastog voća treba zadovoljiti nekoliko uvjeta. U prvom redu to je poznavanje tržišta na koji se piće plasira, dok je ne manje važan izvor sirovine odnosno plodova zadovoljavajuće kvalitete po prihvatljivim cijenama. Obzirom da se plodovi za dobivanje alkoholnih pića uglavnom fermentiraju, poželjno je da imaju dovoljnu količinu topljive suhe tvari tj. šećera. Kod nekih alkoholnih pića od jagodastog voća zahtjeva se i karakteristična aroma za vrstu od koje se piće proizvodi. U prezentaciji će se prikazati kod nas najzastupljenije sorte jagodastog voća, obim njihove proizvodnje i perspektive u proizvodnji alkoholnih pića. Kao najpoznatije alkoholno piće od jagodastog voća u Hrvatskoj možemo izdvojiti kupinovo vino. Također ćemo dati i prikaz većeg broja alkoholnih pića od jagodastog voća koja se trenutačno nalaze na tržištu. Poznato je da osim proizvodnih nasada na ovim prostorima postoji i tradicija prikupljanja plodova samoniklog jagodastog voća koji služe u pripremi različitih alkoholnih pića.
jagodasto voće; alkoholna pića; kvaliteta plodova
nije evidentirano
engleski
State and prospects of production berry fruit alcohol drinks
nije evidentirano
berry fruits; alcohol drinks; fruit quality
nije evidentirano
Podaci o prilogu
92-93.
2015.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
Šimunović, Višnja ; Vujević, Predrag
Sveti Martin na Muri: Hrvatska voćarska zajednica
Podaci o skupu
10. ZNANSTVENO-STRUČNO SAVJETOVANJE HRVATSKIH VOĆARA S MEĐUNARODNIM SUDJELOVANJEM
predavanje
26.02.2015-28.02.2015
Sveti Martin na Muri, Hrvatska