Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Stabilnost prirodnih prehrambenih bojila (CROSBI ID 400889)

Ocjenski rad | diplomski rad

Šaravanja, Nikolina Stabilnost prirodnih prehrambenih bojila / Rimac Brnčić, Suzana (mentor); Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2014

Podaci o odgovornosti

Šaravanja, Nikolina

Rimac Brnčić, Suzana

hrvatski

Stabilnost prirodnih prehrambenih bojila

Cilj ovoga rada bio je odrediti utjecaj povišene temperature i vremena zagrijavanja te određene pH vrijednosti na stabilnost prirodnih prehrambenih bojila (PPB). Promjene parametara boje te apsorpcijski spektri određivani su pri 50 i toC nakon 0, 15, 30, 45, 60, 90, 120 i 180 minuta pri pH vrijednosti 5 i 7. Rezultati istraživanja pokazuju da vrijeme zagrijavanja, povbišena temperatura i pH vrijednost utječu na stabilnost prirodnih prehrambenih bojila. PPB žute boje (kurkumin) najstabilnije je pri temperaturi 50 i pH 5, a ostatak apsorbancije nakon 180 minuta iznosi 84, 60%, dok je PPB zelene boje (klorofilin) najstabilnije pri temperaturi 50C i pH 7, a ostatak apsorbancije nakon 180 minuta iznosi 91, 15%. PPB crvene boje(red beet) najmanje je stabilno u primijenjenim uvjetima obrade. Stabilnost mu je najveća pri 50C i pH 5, a nakon 180 minuta ostatak apsorbancije iznosi 63, 69%.

prirodno prehrambeno bojilo; stabilnost; pH vrijednost; zagrijavanje

nije evidentirano

engleski

Stability of natural food colorants

nije evidentirano

natural food colorants; stability; pH value; heating

nije evidentirano

Podaci o izdanju

55

30.09.2014.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija