Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Funkcionalne komponente hrane s aspekta kondicijskog treninga timskih sportova (CROSBI ID 400982)

Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad

Jaredić, Josip Funkcionalne komponente hrane s aspekta kondicijskog treninga timskih sportova / Banjari, Ines (mentor); Osijek, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, . 2015

Podaci o odgovornosti

Jaredić, Josip

Banjari, Ines

hrvatski

Funkcionalne komponente hrane s aspekta kondicijskog treninga timskih sportova

Teški fizički napori kojima se izlažu vrhunski sportaši tijekom natjecanja zahtjevaju od njih da budu u vrhunskoj fizičkoj kondiciji. Kako bi postigli što bolje rezultate, sportaši moraju proći naporan proces kondicijske pripreme čiji su glavni elementi izdržljivost, snaga i brzina. Za uspjeh vrhunskih sportaša je uz vrhunsku kondicijsku pripremu jednako važna i pravilna prehrana. Svrha planiranja prehrane za sportaše je unapređenje njihove snage i izdržljivosti, a ovisi o vrsti sporta, spolu, dobi, te prehrambenim navikama. Za sportaše su sve komponente hrane jednako važne, odnosno ugljikohidrati, masti, proteini i voda. Ugljikohidrati su primarni izvor energije u tijelu. Tijelo može pohraniti ograničenu količinu ugljikohidrata u obliku glikogena u jetri i mišićima, a ostatak će pohraniti u obliku masnog tkiva. Izvori ugljikohidrata u svakodnevnoj prehrani su kruh, tjestenina, riža, proizvodi od žitarica, voće, povrće, mlijeko, mliječni proizvodi, šećer i slastice. Masti su nakon ugljikohidrata drugi izvor energije. Prilikom odmora ili laganog aerobnog treninga masti su glavni izvor energije u organizmu te su neophodne za normalno funkcioniranje organizma jer sadrže esencijalne masne kiseline. Unos dovoljne količine proteina je od iznimne važnosti za sportaše jer oni izgrađuju mišiće, regeneriraju oštećena mišićne vlakna, nužni su za aktivnost enzima, hormona i imunološkog sustava. Sportaši ih unose u organizam hranom kao što su nemasno meso, riba i morski plodovi, jaja, mliječni proizvodi, mahunarke, orašasti plodovi, voće i povrće, te u obliku dodataka prehrani. Voda je vrlo važan čimbenik u uspješnoj pripremi sportaša. Intenzivnim se treningom putem znoja gubi velika količina vode, ali i elektrolita te je dovoljan unos tekućine izuzetno važan kako bi se spriječila dehidracija organizma. Sportaši za rehidrataciju najčešće koriste izotonične napitke kojima nadoknađuju tekućinu i elekrolite, ali i unose određenu količinu ugljikohidrata.

kondicijska priprema ; prehrana ; ugljikohidrati ; masti ; proteini ; voda

nije evidentirano

engleski

Functional food components from the aspect of condition training in team sports

nije evidentirano

physical preparation ; nutrition ; carbohydrates ; fats ; proteins ; water

nije evidentirano

Podaci o izdanju

19

12.10.2015.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Osijek

Povezanost rada

Nutricionizam, Prehrambena tehnologija

Poveznice