Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Ugljikohidrati u zdravlju i bolesti (CROSBI ID 400990)

Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad

Bilić, Monika Ugljikohidrati u zdravlju i bolesti / Banjari, Ines (mentor); Osijek, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, . 2015

Podaci o odgovornosti

Bilić, Monika

Banjari, Ines

hrvatski

Ugljikohidrati u zdravlju i bolesti

Ugljikohidrati predstavljaju najvažniji izvor energije za sve populacijske skupine u svim dijelovima svijeta s ukupnim doprinosom ukupnom energetskom unosu između 40% i 70%. Tijekom proteklih 25 godina došlo je do značajnog napretka u poznavanju ugljikohidrata, od njegovih kemijskih svojstava, strukture pa sve do njihove uloge u održavanju zdravlja i liječenju različitih bolesti i stanja. Tu se u najvećoj mjeri spominju prehrambena vlakna (topljiva i netopljiva) koja su povezana s redukcijom tjelesne mase, smanjenjem rizika od kardiovaskularnih bolesti, povoljno utječu na dijabetes tipa 2 (regulacija glikemije), smanjuju rizik od nastanka zubnog karijesa i brojni drugi. Nije ni čudo što su ugljikohidrati u fokusu medijskog interesa, ali i interesa prehrambene industrije. Prehrambena se industrija prilagođava potrebama i zahtjevima tržišta te su funkcionalni proizvodi dio naše svakodnevice. Od funkcionalnih proizvoda se posebno ističu proizvodi niskog glikemijskog indeksa, proizvodi sa smanjenim udjelom dodanog šećera, proizvodi s dodatkom sladila, ekstrudirani proizvodi s povećanim udjelom prehrambenih vlakana i drugi. Cilj ovog rada je dati osvrt na sve ove aspekte vezane uz ugljikohidrate, uz naglasak na njihovoj ulozi u očuvanju zdravlja i redukciji rizika za više bolesti.

ugljikohidrati ; prehrana ; zdravlje ; bolest ; prehrambena industrija

nije evidentirano

engleski

Carbohydrates in health and disease

nije evidentirano

carbohydrates ; nutrition ; health ; disease ; food industry

nije evidentirano

Podaci o izdanju

25

15.10.2015.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Osijek

Povezanost rada

Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita, Prehrambena tehnologija

Poveznice