Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Hrana i Helicobacter pylori (CROSBI ID 400993)

Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad

Krnić, Mija Hrana i Helicobacter pylori / Banjari, Ines (mentor); Osijek, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, . 2015

Podaci o odgovornosti

Krnić, Mija

Banjari, Ines

hrvatski

Hrana i Helicobacter pylori

Bakterije roda Helicobacter pylori su mikroaerofilni zavojiti gram-negativni štapići. Prirodno i zasada osnovno prebivalište H. pylori jest sluznica čovjekova želuca, iako su ga neki istraživači našli i u želucu nekih životinja. U ljudi, jednom unesena i prisutna infekcija H. pylori može trajati godinama. Način širenja infekcije još nije posve jasan, a prema sadašnjim spoznajama, osnovni je put od čovjeka na čovjeka, a prenošenje infekcije je gastro-oralno, oro- oralno ili feko-oralno. Infekcija H. pylori započinje ulaskom bakterija u probavni sustav domaćina. Ishod infekcije ovisi o sposobnosti bakterije za svladavanje želučane fizikalno- kemijske barijere, njenom uspješnom prihvaćanju za epitelne stanice, razmnožavanju i daljnjem širenju . Simptomi infekcije koji se javljaju su ponajprije u obliku gastritisa (upala sluznice želuca) ili želučane ulkusne bolesti. Bakterija H. pylori in vitro vrlo je osjetljiva na niz antibiotika. Terapijski protokol mora biti jednostavan, jeftin i dobro podnošljiv, kako bi ga bolesnik što lakše i u potpunosti proveo. Uz terapiju potrebno je provesti i higijensko- dijetetski režim koji se prvenstveno bazira na prehrani i uključuje izbjegavanje začinjene i ljute hrane, kave, alkohola, gaziranih pića, te cigareta. Također je potrebno izbjegavati namirnice koje sadrže brašno od pšenice, raži ili ječma, soju, industrijski prerađeno meso i druge namirnice. Nužno je upotrebljavati vlaknasto voće i povrće, lanene sjemenke, te kao izvor tekućine koristiti prirodne čajeve. U prevenciji korisno je uzimati probiotike koji sadrže Lactobacillus acidophillus, te Saccharomyces boulardii koji značajno povećavaju uspjeh terapije. Infekciju H. pylori, a posebno razvoj njezinih neželjenih posljedica na želučanoj sluznici i dvanaesniku (atrofični gastritis, ulkus, zloćudni tumor), moglo bi se spriječiti ranom aktivnom imunizacijom ljudi, posebno u ranoj životnoj dobi.

Helicobacter pylori ; infekcija ; gastritis ; higijensko-dijetetski režim ; imunizacija

nije evidentirano

engleski

Food and Helicobacter pylori

nije evidentirano

Helicobacter pylori ; infection ; gastritis ; hygienic-dietetic regimen ; immunization

nije evidentirano

Podaci o izdanju

19

30.09.2015.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Osijek

Povezanost rada

Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita, Kliničke medicinske znanosti, Prehrambena tehnologija

Poveznice