Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Utjecaj temperature i pH na stabilnost prirodnih prehrambenih bojila (CROSBI ID 400994)

Ocjenski rad | diplomski rad

Vaško, Marija Utjecaj temperature i pH na stabilnost prirodnih prehrambenih bojila / Rimac Brnčić, Suzana (mentor); Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2015

Podaci o odgovornosti

Vaško, Marija

Rimac Brnčić, Suzana

hrvatski

Utjecaj temperature i pH na stabilnost prirodnih prehrambenih bojila

Cilj ovoga rada bio je odrediti utjecaj pH vrijednosti (pH 5 i 7) i temperature (50 i 70C) na stabilnost prirodnih prehrambenih bojila ljubičaste, narančaste i plave boje kroz 180 minuta. Rezultati istraživanja su pokazali kako stabilnost ispitivanih prirodnih prehrambenih bojila ovisi o primijenjenoj temperaturi, duljini zagrijavanja i pH vrijednosti medija. Sva tri ispitivana prirodna prehrambena bojila pokazala su veću stabilnost pri nižim temperaturama zagrijavanja te pri nižoj pH vrijednosti. Kao najstabilnije ispitivano bojilo pokazalo se prirodno prehrambeno bojilo narančaste boje kod kojeg je ostatak apsorbancije nakon zagrijavanja kroz 180 minuta pri 50C i pri pH 5 iznosio 97, 57%. Najmanja stabilnost utvrđena je kod plavog prehrambenog bojila pri 70C i pH 7, a ostatak apsorbancije nakon 180 minuta iznosio je 15, 42%.

stabilnost; prirodna prehrambena bojila; pH vrijednost; zagrijavane

nije evidentirano

engleski

Influence of temperature and pH on stability of food natural colorants

nije evidentirano

stability; natural food colorants; pH value; heating

nije evidentirano

Podaci o izdanju

51

24.09.2015.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija